Teknoloji

Tesla Roadster ve Starman Mars’ın yörüngesini geçti

tesla roadster

SpaceX‘in Falcon Heavy roketi geçtiğimiz şubat ayındaki ilk fırlatılışında şirketin CEO’su Elon Musk‘a ait Tesla Roadster‘ı direksiyonunda Starman olarak anılan bir cansız mankenle birlikte uzaya taşımıştı. Tesla Roadster ve Starman, uzayın derinliklerindeki yolculukta, tahmin edildiği gibi, Mars’ın yörüngesinin ötesine geçti.

Roadster ve Starman’in Mars’ın yörüngesini geçeceği, fırlatmanın gerçekleştirilmesinden kısa süre sonra tahmin edilmişti. Üçüncü ateşlemenin yapılmasının ardından otomobilin yörüngesinin Mars ve Jüpiter arasındaki bölgeyi de kapsayabileceği belirtilmişti.

Bu beklenti gerçekleşirken, 8 Kasım itibarıyla Starman ve Tesla Roadster’ın Güneş’ten 249.4 milyon kilometre uzağa ulaşması öngörülüyor. Söz konusu mesafe, Güneş’e uzaklık konusundaki en yüksek ölçümlerden biri olacak. Tesla Roadster ve Starman’in Mars ve Dünya’ya yaklaşması için de uzun bir süre beklemek gerekecek.

Ben Pearson tarafından hazırlanan modellere göre, Roadster ve Starman, 4 Kasım 2020’ye kadar Dünya’ya yaklaşmayacak. O tarihte de mavi gezegen ve Roadster arasında 51.4 milyon kilometre mesafe olacak. Roadster aynı yılın 6 Ekim tarihinde ise Mars’ın 7.4 milyon kilometre yakınından geçecek.

Tesla Roadster ve Starman’in ıssızda yolculuğu uzun sürecek

Tesla Roadster ve Starman’in yalnızlığı 2020 sonrasında ise çok daha uzun sürecek. Hazırlanan modellere göre, 2091’e kadar Roadster, Dünya’ya yaklaşmayacak. Planlı bir karşılaşma veya ani bir çarpışma yaşanmadığı takdirde Starman binlerce hatta milyonlarca yıl boyunca uzayda tek başına dolaşacak gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER