Ulaşım

Tesla Autopilot bir trafik kazasının büyümesini engelledi

tesla-autopilot-291216Tesla Autopilot 8.0, radar ile öndeki iki arabanın hareketlerini izlemek gibi oldukça akıllı bir özelliğe sahip. Bu özellik sayesinde arabada seyahat edenler sürücünün normalde fark edemeyebileceği tehlikelerden korunuyor. İnternete düşen bir video, Autopilot’un bir kazanın büyümesini nasıl engellediğini açık biçimde gözler önüne seriyor.

Hollandalı Tesla Model X sahibi Frank van Hoesel’in yol çekim kamerasından alınan görüntülerde Model X’in bir kazayı olmadan önce nasıl algılayabildiği görülüyor. Videoda da duyulabileceği üzere Model X’in İleri Çarpışma Uyarı sistemi, öndeki iki aracın ani biçimde duracağını algıladığı anda fren yapmaya başlıyor. Otomobilin sürücüsünün ise olan bitenin farkında olmadığı verdiği tepkilerden anlaşılıyor.

Sonuç olarak rahatlıkla zincirleme kazaya dönüşebilecek bir olay, sadece iki arabanın çarpışmasıyla sınırlı kalıyor. Kazaya karışan otomobillerde de kimsenin ciddi biçimde yaralanmadığını belirtmekte fayda var.

Tesla Autopilot henüz çarpışma önleme konusunda tam anlamıyla hazır değil

Hali hazırda hiçbir çarpışma önleme sistemi tam anlamıyla kusursuz değil. Dolayısıyla bu tarz olayların her zaman tekrarlanacağının bir garantisi yok. Bundan ötürü Tesla, halen sürücülerin Autopilot aktif olsa bile dikkatli bir biçimde yolu takip etmelerini istiyor. Ancak videosu paylaşılan son olay, sürücüsüz otomobil teknolojisini savunanların sesinin yüksek çıkmasını anlaşılır kılan çok sayıda unsur barındırıyor. Potansiyel olarak daha güvenli bir yolculuk vadeden otonom sürüş sistemleri, sürücülerin evlerine güvenle varması ihtimalini biraz daha kuvvetlendiriyor.

İLGİLİ HABERLER