Teknoloji

Telegram Rusya’da erişim engelleme kararıyla karşı karşıya

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

telegram rusyaTelegram Rusya’da mahkeme tarafından alınan bir erişim engelleme kararıyla karşı karşıya. Popüler güvenli mesajlaşma servisini ana vatanında engellenme tehlikesiyle karşı karşıya bırakan sebep ise şifreleme anahtarlarını Rus yetkililere teslim etmeme konusunda direnmesi oldu.

Rus yetkililer, ülkenin medya ve telekomünikasyon düzenleme kurulu Roskomnadzor’un mahkeme kararını vakit kaybetmeden uygulamaya koymasını bekliyor. Yetkililer Telegram’ın potansiyel teröristlerin takip edilmesini engelledini öne sürerken, Telegram ise yapısı gereği şifreleme anahtarlarına şirketin de erişemediğini savunuyor.

Rusya’nın ana güvenlik ajansı FSB, Telegram’a şifreleme anahtarlarının teslimi için 4 Nisan’a kadar süre vermişti. Ancak Telegram’ın söz konusu tarihe kadar harekete geçmemesi nedeniyle süreç mahkemeye taşınmıştı. FSB, Telegram’ı Rusya’da eylem yapmak isteyen uluslararası terör organizasyonlarının haberleşme aracı olarak tanımlamıştı. FSB, geçtiğimiz yıl St. Petersburg metrosunda gerçekleştirilen ve 15 kişinin ölümüne yol açan terör saldırısında da iletişim için Telegram’ın kullanıldığını açıklamıştı. Telegram’ın Rus devlet yetkilileri tarafından da yoğun biçimde kullanılması ise işin asıl dikkat çekici boyutunu oluşturuyor.

Roskomnadzor tarafından mahkemeye sunulan dilekçede, Telegram’ın bir “bilgi dağıtıcısı” olarak gerekli yükümlülükleri karşılamadığı belirtilmişti. Buna karşılık Telegram’ın avukatı ise erişim engelleme girişimini “temelsiz” olarak nitelemiş ve özel konuşmalara erişme isteğinin hem anayasaya aykırı olduğunu hem de teknik olarak mümkün olmadığını belirtmişti.

Telegram Rusya ve Orta Doğu’da yoğun biçimde kullanılan mesajlaşma servisleri arasında yer alıyor. Servisin dünya genelindeki aktif kullanıcı sayısı ise 200 milyonu geçmiş durumda.

İLGİLİ HABERLER