İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: Sony Ericsson Xperia ray – Galeri & Video

Sony Ericsson için 2011 yılı akıllı telefonlar açısından bakıldığında tam bir geri dönüş yılı oldu. Bu yılın başında Xperia arc‘ı tanıtan şirket arkasından gelen Xperia Play ve Neo gibi modellerle tüketicilerin dikkatini çekti. Android işletim sistemiyle çalışan tüm bu akıllı telefonlar sahip oldukları özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü sayesinde diğer Android cihazlarından farklı bir deneyim sunuyordu. Sony Ericsson, tutturduğu bu çizgiyi devam ettirecek şekilde yılın ilerleyen aylarında da Xperia ailesini yeni Android cihazlarıyla zenginleştirdi. Xperia ray de onlardan bir tanesiydi.

Sony Ericsson’un son Xperia akıllı telefonlarından Xperia ray geçen hafta itibariyle Türkiye’de satışa sunuldu. Üstelik Sony Ericsson, bu telefonun tanıtımı için kendisine çok farklı bir hedef kitlesi seçti. Android telefonların genellikle teknolojiyle giriş seviyesinin biraz daha üstünde kişilerin tercih edildiği düşünülür. Sony Ericsson, Xperia ray ile bu algıyı yıkmayı, Android’i özellikle kadınlara sevdirmeyi hedefliyor. Tabii bunu göze hoş gelecek estetik tasarımla birlikte deniyor.

Sony Ericsson Xperia ray bir taraftan kullanıcısının tarzını yansıtırken bir yandan da onun temel ihtiyaçlarını karşılıyor mu? Yazının devamında bulacağınız detaylı Sony Ericsson Xperia ray incelemesinde bu sorunun cevabını arayacağız.

Video: Sony Ericsson Xperia ray İncelemesi

Galeri: Sony Ericsson Xperia ray İncelemesi
[nggallery id=713]

Tasarım

Sony Ericsson Xperia ray 111 x 53 x 9.4 mm’lik boyutlara ve 100 gr. ağırlığa sahip. Anlayacağınız karşımızda oldukça küçük, hafif ve narin bir cihaz duruyor. Xperia arc’taki içe doğru kıvrımlı arka panelin varlığını yok sayarsak, Xperia ray’in minyatür bir Xperia arc olduğunu söyleyebiliriz. Ele rahatlıkla oturan ve oldukça şık bir görünüme sahip olan bu cihazın yumuşak plastik kasası rahat bir kulanım hissi sunuyor.

Sony Ericsson Xperia ray’de 3.3 inç’lik bir ekran yer alıyor. Ekranın altında ise tüm Android cihazlarında gördüğümüz, ancak bundan sonra göreceğimizden şüpheli olduğumuz fiziksel kontroller yer alıyor. En ortada ve altta konumlandırılmış olan fiziksel giriş sayfası tuşu yarı elips şeklinde bir tasarıma sahip. Bu tuşun sağında ve solunda ise sırasıyla menü ve geri tuşları yer alıyor. Ekranın üstünde ise video görüşmeleri için bir kamera yer alıyor.

Xperia ray’in alt kısmında hoparlör ve mikrofon yer alıyor. Üst kısma baktığımızda, en ortada açma/kapama tuşu, onun yanında ise 3.5 mm’lik kulaklık jakı bulunuyor. Cihazın sağ tarafında ses kademe tuşları, sol tarafındaysa microUSB portu konumlandırılmış. Arka taraf da Xperia arc’ın benzeri şekilde bir konumlandırmaya sahip. Kamera oldukça kenara yerleştirilmiş, onun hemen yanında LED flaş yer alıyor. Kamera ve flaşın karşı kenarındaysa Sony Ericsson logosu dikkat çekiyor. Logonun hemen yanında bulunan çentiğe tırnağınızı sokup plakayı yukarı doğru iterek pili görebilirsiniz. microSD ve SIM kart yuvaları da burada yer alıyor. microSD kart veya SIM kartı değiştirmek için pili yerinden çıkarmanız gerekiyor. Bu da cihazı kapatıp açmanız gerektiği anlamına geliyor.

Donanım

Sony Ericsson Xperia ray’de 3.3 inç’lik, 480 x 854 piksel çözünürlüklü LED arkadan aydınlatmalı kapasitif dokunmatik ekran bulunuyor. Nispeten küçük boyutlu ekranda yüksek çözünürlük, karşımızda yüksek piksel yoğunluklu, yani grafik ve yazıları biraz daha keskin gösteren bir ekranın bulunduğu anlamına geliyor. Buna bir de Sony Ericsson’un Xperia telefonlarında yer alan Mobile BRAVIA Engine sayesinde arttırılmış görüntü kalitesini ekleyin. Ortaya gerçekten zengin bir görsel deneyim çıkıyor. Aslına bakarsanız, bu kadar şık bir tasarıma böyle kaliteli görünüme sahip bir ekran da iyi gidiyor. Onu biraz daha kaliteli gösteriyor. Oldukça yüksek bir görüş açısına sahip ekrana yandan bakıldığında renklerde hafif de olsa bir değişim göründüğü gözlerden kaçmıyor. Yine de, bu durum Xperia ray’in kullanım deneyimine herhangi bir negatif etkide bulunmuyor.

Sony Ericsson Xperia ray’in içine baktığımızda büyük kardeşi Xperia neo ile hemen hemen aynı donanım bileşenlerine sahip olduğunu görüyoruz. 1 GHz’lik tek Scorpion çekirdekli Qualcomm MSM8255 Snapdragon mobil yongaset barındıran bu cihazda Adreno 205 GPU ve 512 MB RAM bulunuyor. 1 GB’lık dahili depolama biriminin sadece 300 MB’ı kullanıcıya ayrılmış, bu da depolama görevinde ağırlığın harici depolama birimine verildiğini gösteriyor. Sony Ericsson Xperia ray’deki microSD kart yuvası 32 GB’ye kadar kapasiteli microSD kartları destekliyor. Cihazın içindeyse 4 GB’lık bir kart takılı geliyor.

Sony Ericsson Xperia ray’in desteklediği kablosuz bağlantı yöntemlerine baktığımızda ise standart listenin varlığını görüyoruz. 802.11b/g/n Wi-Fi, Wi-Fi kişisel erişim noktası olarak kullanılabilme, Bluetooth 2.1+EDR, GPS, HSDPA 7.2 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps, DLNA gibi kablosuz bağlantı destekleri mevcut.

Yazılım

Sony Ericsson Xperia ray’de Android 2.3.4 yüklü geliyor. Bunun üzerinde ise Sony Ericsson’un Xperia akıllı telefonlarına özel, arc ve neo’dan aşina olduğumuz özelleştirilmiş arayüzü çalışıyor. Xperia ray’in kullanıcı arayüzünün sunduğu deneyime daha önce incelediğimiz Xperia arc ve Xperia neo’dan aşinayız, ancak ufak tefek güncellemelerin varlığı göze çarpıyor. Örneğin, esas giriş sayfasında yer alan Timescape bileşenine ufak eklemeler yapılmış. Durum bildirim kartlarının hemen altında üç tane kısayol ikonu göze çarpıyor. Bu sayede doğrudan durum güncellemesi yapma veya akışı yenileme işlemleri hızlı şekilde yapılabiliyor.

sony-ericsson-xperia-ray-arayuz-00001

Geçtiğimiz aylarda duyurulan ve mevcut Xperia akıllı telefonlarına güncellemeyle sunulan “Xperia içindeki Facebook” entegrasyonu doğal olarak Xperia ray’de de mevcut. Bu özellik yardımıyla telefonunuz Facebook hesabınızla entegre edebilir, fotoğraf veya video paylaşımı, müzik uygulamasında dinlenen şarkıların duyurulması gibi birçok işlevi doğrudan bu uygulamaların içinden gerçekleştirebilirsiniz. Bunun dışında Facebook profilindeki arkadaşların telefondaki kişi rehberiyle veya etkinlik kayıtlarının telefondaki takvim uygulamasıyla eş zamanlaması da “Xperia içindeki Facebook” özelliğiyle çok daha verimli bir şekile yürütülüyor.

Uygulama menüsünün sayfalı yapısı korunmuş. Yine, burada yer alan uygulama kısayollarının sıralaması çeşitli kriterlere veya kullanıcının isteğine göre düzenlenebiliyor. Ayrıca uygulamaların kaldırılmasında iOS’tekine benzer hızlı ve kolay bir yapı getirilmiş. Google servislerine özel Android uygulamaları Sony Ericsson Xperia ray’de de mevcut. Bunun yanı sıra varsayılanda yüklü gelen bazı uygulamalar da mevcut. Bunlardan bazılarına arc ve neo’dan aşinayız. Yeniler de var; örneğin NeoReader adı verilen bir uygulama etrafta sıklıkla görmeye başladığımız barkodları okuyor. Wisepilot ise Google’ın sunduğu navigasyon servisleriyle yetinmeyenlere hitap eden alternatif bir navigasyon uygulaması. Xperia Hot Shots adı verilen özel bir uygulama ise dünyaca ünlü altı tenis oyuncusunu takip etme, onların videolarını izleme olanağı sunuyor. “Uygulamaları edinin” adı verilen ve uygulama menüsü altından erişilen bir bölümdeyse Sony Ericsson’un Xperia ray’e indirmeyi önerdiği çeşitli uygulamalar bulunuyor. Bu kadar çok uygulama lâfı etmişken, Android Market’in güncellenmiş son hâlinin çalıştığını belirtelim. Buradan cihazınıza daha fazla Android uygulaması indirebilirsiniz.

sony-ericsson-xperia-ray-arayuz-00008

Yazılım ve uygulama güncellemelerini daha kolay erişilebilir ve yönetilebilir hâle getirmek amacıyla “Update center” adı verilen bir uygulama da Xperia ray’e eklenmiş. Aslında Ayarlar’ın altında bulunan “Telefon hakkında” bölümünün başında yer alan “Yazılım güncelleme” kısayolu da bu uygulamaya çıkıyor, bunu da belirtelim.

Sony Ericsson Xperia ray’de ekran görüntüsü alma işlemi de kolaylaştırılmış. Normalde cihazı kapatmak için açma/kapama düğmesine uzun süre bastığımızda karşımıza gelen seçeneklerin altına ekran görüntüsünü almaya yarayan yeni bir seçenek eklenmiş. Bu seçeneğe dokunduğunuzda o anda ekrandaki görüntünün kopyası alınıyor. Bu görüntüyü duvarkağıdı olarak atamak veya bir kişinin profiline eklemek mümkün, tabii çeşitli yollarla paylaşmak da.

Galeri: Sony Ericsson Xperia ray Kullanıcı Arayüzü Fotoğrafları
[nggallery id=712]

Xperia ray’in sunmuş olduğu mobil internet deneyiminden de kısaca bahsedelim. Cihazın 1 GHz’lik tek çekirdekli Snapdragon işlemcisi ve Adreno 205 grafik birimi iyi bir iş çıkarmış. İnternet tarayıcısının parmaklarla yapılan yakınlaştırma veya kaydırma gibi işlemlere tepkisi hızlı. Cihaz 720p çözünürlüklü YouTube videolarını düzgün biçimde oynatmayı başarıyor. Bu, daha düşük çözünürlüklerde sorun yaşanmayacağı anlamına gelebilir. Cihazın dikeyde kullanımı sırasında varsayılan olarak numerik klavye görünüyor, bu adres girişlerini yavaşlatabilir, ancak klavye üzerinden ulaşabileceğiniz ayarlar üzerinden dikey klavyeyi de tam QWERTY olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Yatay klavye ise varsayılanda tam QWERTY olarak ayarlanmış. Dikey klavyenin tuşları her ne kadar ince ve doğru dokunuş yapması zor gibi görünse de, kalın parmaklarımızla bile düzgün şekilde yazı yazmayı başardık.

Kamera

Sony Ericsson Xperia ray’de de 8 megapiksel çözünürlüklü, otomatik odaklı ve LED flaşlı bir kamera yer alıyor. Bu kamera coğrafi etiketleme, yüz ve gülümseme algılama, dokunmayla odaklama ve görüntü dengeleyicisi gibi bazı kullanışlı özellikleri de bümnyesinde barındırıyor. Öte yandan 720p HD kaydı da yapabiliyor.

Xperia ray’in kamera uygulaması daha önce incelediğimiz Xperia cihazlarından alıştığımız şekilde. Ek olarak, çekim modu bölümüne baktığımızda panorama ve üç boyutlu panorama modlarının listeye dahil olduğunu görüyoruz. Yeni gelen bu panorama modları sayesinde bir ortamın geniş perspektifli görüntüsünü yakalamak mümkün. Sağdan sola veya soldan sağa panoramik çekim modlarının yanı sıra aşağıdan yukarı veya yukarıdan aşağı panoramik çekim modları da bulunuyor. Panoramik çekim yapmak için uygun modu seçtikten sonra görüntü başlayacağınız alan pozlama yapın, sonrasında ekrana dokunun ve hangi yöne doğru çekim yapacaksanız Xperia ray’i o yöne doğru hareket ettirin, zaten ekranda bulunan kılavuz gösterge size yardımcı olacaktır. İki boyutlu panoramik fotoğrafların yakalanmasında bir problem yok, ancak üç boyutlu görüntü çekimde gri bölge algılamaları çekimin yarıda kalmasına ve çıkacak görününün eksik bırakılmasına yol açabilir. Çekilen bu panoramik görüntüler Xperia ray’in içindeki yazılım yardımıyla üç boyutlu hâle getiriliyor. Bu içerik uygun bir 3D cihazında görüntülenebiliyor.

sony-ericsson-xperia-ray-kamera-foto-00013

Sony Ericsson Xperia ray’in kamera uygulaması diğer Xperia cihazlarından alıştığımız gibi. Sol tarafta kamera ayarlarının yapıldığı parmakla genişletilebilen bir bölüm, sağda ise çekilen fotoğraflarının görüntülenmesini sağlayan bir sütun yer alıyor. Xperia ray üzerinde fiziksel bir deklanşör tuşu olmadığı için fotoğraf çekimi ekrana parmakla dokunarak gerçekleştiriliyor. Otomatik odaklı kamera otomatik sahne modunda fotoğrafı hangi modda çekeceğini kendisi belirliyor, ancak bu belirleme işlemi bazen başarılı olamıyor. Öte yandan makro çekimlerde bu cihazı pek başarılı bulmadık, istediğimiz şekilde odaklama yaptığını söyleyemeyiz. Çekilen fotoğrafların renklerine baktığımızda özellikle iç ortamlarda, gelen ışığın yönüne göre ya koyu ya da solgun olduğunu gördük. Bu arada çekilen fotoğrafların sıkıştırılması esnasında bazı ayrıntılardan feragat edilmiş, fotoğraflar normal görünümde biraz keskin görünüyor, zumlama yaptığınızda ise pürüzsüz bir havanın hakim olduğunu, bazı detayların kaldırıldığını görüyoruz.

Galeri: Sony Ericson Xperia ray Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=714]

Sony Ericsson Xperia ray ile 720p HD video kaydı yapmak mümkün. Genel olarak konuşacak olursak, Xperia ray’in video çekim performansını fena bulmadığımızı söyleyebiliriz. Cihazda yer alan dahili görüntü dengeleme sistemi sayesinde video çekimi sırasında denge yakalanıyor, el hareketleri görüntüyü fazla etkilemiyor. Öte yandan cihazın arkasında yer alan flaşı video çekiminde de kullanmak, böylelikle karanlık ortamlarda da video çekimi gerçekleştirmek mümkün.

Video: Sony Ericsson Xperia ray’in Kamerasından Örnek 720p Video

Multimedya

Sony Ericsson Xperia ray sahip olduğu multimedya yetenekleriyle de sahiplerinin temel ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte. Video tarafına baktığımızda MP4, H.264 ve H.263 kodlarının desteklendiğini görüyoruz. Bu durumda cihazda DivX veya XviD videoları izlemek için ek bir uygulamaya ihtiyacınız olacaktır. Neyse ki, Android Market’te bu işi görecek birçok uygulama bulunuyor, onlardan uygun olan bir tanesini indirebilirsiniz. Bu noktada VPlayer’ı her zaman olduğu gibi önerebiliriz. Öte yandan cihaz .MKV uzantılı yüksek kaliteli videoları oynatma konusunda yetersiz. Bunu normal karşılamak gerek, ne de olsa cihazda 1 GHz’lik tek çekirdekli işlemci ve ona uygun bir grafik birim var. Ve bu ikilinin yüksek çözünürlüklü video konusunda yetersiz olduğunu biliyoruz.

sony-ericsson-xperia-ray-arayuz-00022

Sony, Walkman konusundaki deneyimini Xperia akıllı telefonlarda sunmaya devam ediyor. MP3, eAAC+ ve WAV formatlarını destekleyen bir müzik oynatıcı cihazda yer alıyor. TrackID uygulaması sayesinde çalan şarkıların ad, şarkıcı ve albüm bilgilerine erişmek mümkün. Bu arada cihazda bir de FM radyo geliyor. FM radyoda da TrackID entegrasyonu mevcut, aslında böylelikle bu şarkı bilgisi bulucu aracın esas marifeti ortaya çıkıyor. Artık radyoda çalan ve DJ’lerin adını anons etmediği şarkıların bilgilerini bulmak sizin için çocuk oyuncağı olacaktır. Sony Ericsson Xperia ray ile birlikte bir de mikrofonlu kulaklık geliyor. Kulaklığın kalitesinin yeterli olduğunu söyleyebiliriz.

Performans ve Batarya

Sony Ericsson Xperia ray’de 1 GHz’lik tek çekirdekli Qualcomm Snapdragon işlemci ve Adreno 205 GPU yer alıyor. Bu ikilinin ortalama seviyede bir performans sunduğunu söyleyebiliriz. Xperia ray’i kendi serisi içindeki selefleriyle karşılaştıracak olursak, arc ve neo’dan performans açısından aşağı kalır bir yanı yok. Cihazın dokunmatik hareketlere tepkileri hızlı sayılır, menü geçişleri iyi, Flash videoları oynatma ve web’de gezinme performansı tatmin edici. Her Android cihazını olduğu gibi Sony Ericsson Xperia ray’i de SmartBench 2011 ile bir testten geçirdik ve kendisiyle yakın cihazlar arasında aşağıdaki gibi bir tablo oluşturduk:

SMARTBENCH 2011 PUANLARI
Cihazlar Üretkenlik Oyun
Sony Ericsson Xperia ray, 1.0 GHz
Android 2.3.4
1019 1724
Sony Ericsson Xperia arc, 1.0 GHz
Android 2.3.3
1097 1350
HTC Incredible S, 1.0 GHz
Android 2.3.3
981 1286
Samsung Galaxy S, 1.0 GHz
Android 2.3.4
845 2335
Nexus S, 1.0 GHz
Android 2.3.4
864 2399

Tablodan da görüleceği üzere Sony Ericsson Xperia ray rakipleriyle boy ölçüşebilecek bir performansı küçük bir boyuta sığdırmayı başarıyor.

Sony Ericsson Xperia ray’de 1500 mAh’lik standart bir lityum-iyon batarya yer alıyor. Katalog değerlerine göre bu batarya 2G şebekesinde 430 saat, 3G şebekesinde 440 saate kadar bekleme, 2G şebekesinde 6 saat 50 dakika, 3G şebekesindeyse 7 saate kadar konuşma ve 36 saate kadar müzik dinleme imkanı sunuyor. Elde ettiğimiz deneyime göre Sony Ericsson Xperia ray’in batarya performansı vaat edilen bu değerleri sunacak nitelikte. Cihazı genellikle 3G mobil geniş bant veri bağlantısı kapalı ve Wi-Fi açık şekilde kullanmayı tercih ettik. Bu şekilde üç günün biraz üzerinde bir çalışma süresi gözlemledik. Eğer mobil şebeke veri alımını açarsak, bir günün üzerinde ve ikinci güne sarkan bir çalışma süresini elde edebileceğimizi tahmin ediyoruz. Cihazın etkin güç yönetimi sayesinde pilin tasarruflu bir şekilde kullanılması sağlanıyor.

Sony Ericsson Xperia ray’in telefon görüşme kalitesi de iyi. Karşı tarafın sesini berrak bir şekilde almak mümkün, ayrıca cihazın arkasında yer alan ikinci bir mikrofon sayesinde dış ortamın gürültüsü bastırılıyor, bu şekilde sizin sesiniz karşıya daha berrak ve anlaşılır şekilde gönderiliyor. Telefonun önünde bir kamera yer almasına karşın bu kamerayı ne yazık ki 3G mobil şebekesi üzerinden görüntülü görüşmeler için kullanmak mümkün değil. En azından bir süre daha Google Talk ve Skype ile idare etmek gerekiyor gibi görünüyor.

Sonuç

Sony Ericsson Xperia ray sahip olduğu küçük ve ergonomik boyutu, hafifliği ve sahip olduğu tatmin edici performansıyla dikkat çekiyor. Sony Ericsson bu telefon için kendine birincil hedef kitle olarak modayla ilgilenen kişileri tercih etti. Onlara tarzlarına uygun düşecek bir telefon gerek ve Sony Ericsson Xperia ray de tasarımıyla bu ihtiyacı karşılayacak türden. Üstelik bu klasmandaki diğer telefonlarla karşılaştırıldığında beğeni yaratacak bir performans sunduğunu söyleyebiliriz. Android’in sağladığı güç ve binlerce uygulama yükleme imkânı da kendine şık, havalı bir telefon arayanlar için, özellikle kadınlar için Xperia ray’i çekici bir seçim yapıyor.

Sony Ericsson Xperia ray için tavsiye edilen satış fiyatı 999 TL. Cihazın tasarımı, performansı ve fiyatı bir arada düşünüldüğünde Sony Ericsson Xperia ray satın alınabilecek bir seçenek gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER