Teknoloji

Sri Lanka büyük terör saldırısının ardından sosyal medya erişimini kısıtladı

sri lanka

Dün sabah Sri Lanka‘da kilise ve otellere eş zamanlı olarak yapılan bombalı saldırılarda son açıklamalara göre 290 kişi yaşamını yitirdi, 500 kişi de yaralandı. Saldırının ardından oluşan panik havasını kontrol etmek isteyen Sri Lanka hükümeti; aralarında Facebook, WhatsApp ve YouTube’un da bulunduğu çeşitli platformlara erişimi engelledi. Söz konusu engelleme yerel medya kuruluşları ve izleme organizasyonu Netblocks tarafından doğrulandı.

Hükümetin engellediği platformlar arasında Facebook Messenger ve Viber’ın da bulunduğu ifade edildi. Konuyla ilgili olarak The New York Times‘a konuşan Sri Lanka Devlet Başkanı Maithripala Sirisena’nın asistanı Harindra Dassanayake, bunun tek taraflı bir karar olduğunu belirtti. Dassanayake, kararın saldırının ardından sosyal medyada oluşacak nefret ve şiddet söylemi ile yanlış bilgilerin yayılmasını engellemek amacıyla alındığının da altını çizdi. Yasağın kaldırılacağı konusunda şimdilik bilgi verilmiş değil.

Sri Lanka’nın aldığı bu karara pek fazla şaşırmamak gerekiyor. Ülkede geçtiğimiz yıl Facebook aracılığıyla yayılan yanlış bilgiler nedeniyle çıkan çatışmaların ardından da bazı sosyal ağlara erişim geçici olarak yasaklanmıştı.

Sri Lanka, sosyal ağların ülke yöneticileri tarafından nasıl görüldüğünü bir kez daha gösteriyor. Başta Facebook olmak üzere pek çok sosyal ağ, yanlış bilgilerin yayılmasına aracılık etmek ve şiddeti körüklemekle suçlanıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER