Eğlence

Spotify podcast yatırımının karşılığını almaya başladı

spotify podcast

Spotify, geçtiğimiz nisan ayının sonlarında Premium abone sayısının 100 milyonu geçtiğini açıklamıştı. Şirket, aradan geçen üç aylık süre içinde 8 milyon Premium abone daha kazandığını duyurdu. Spotify özellikle podcast alanında yaptığı yatırımlar sayesinde yeniden önemli bir ivme kazanmış gibi görünüyor.

2019’un ikinci çeyreğine ait finans raporuna göre, Spotify’ın toplam abone sayısı 217 milyondan 232 milyona yükseldi. Şirket, bu artışta yeni girişimlerin ve ürünlerin etkili olduğuna inanıyor. Bu ürünlerden biri olan Spotify Lite uygulaması, kısa süre önce 36 ülkede faaliyete geçmişti. Kullanıcılara Pandora uygulamasındakine benzer bir deneyim vadeden Spotify Stations ise hâlihazırda ABD’de test ediliyor.

Spotify’ın Premium abone sayısının 108 milyona çıkması önemli bir başarı. Ancak bu sayının 110 milyon olmasını hedefleyen Spotify, durumdan çok da memnun görünmüyor. İndirimli abonelik sürecinin tamamlanmasının ardından kullanıcıları yeniden kazanmaya yönelik kampanyaların etkili olduğu belirtilirken, zayıf nokta olarak “öğrenci planları” öne çıkıyor. Spotify, burdaki sorunun işin kendisinden ziyade icrasından kaynaklandığını düşünüyor.

Spotify, yılın ikinci çeyreğinde kasasına 1.8 milyar dolar koydu. Bu meblağın 1.6 milyar doları Premium abonelik bedellerinden, 200 milyon doları ise reklamlardan geldi. Spotify, podcast yapımına ve podcast’lere yaptığı yatırımın da karşılığını aldığına dikkat çekiyor. Çeşitli podcast yapım stüdyolarını satın alan şirket, podcast’ler üzerinden gelen reklam gelirlerinin arttığını belirtti. Spotify, 2020’nin sonu itibarıyla podcast reklamlarının bilançolarında önemli bir yere sahip olmasını öngörüyor.

Spotify podcast kataloguna iddialı yapımlar ekleyecek

Podcast’lerin Spotify için artan önemini gösteren başka rakamlar da mevcut. Üç aylık dönemde, Spotify’da podcast dinleyenlerin sayısının yüzde 50’nin üstünde bir oranda artmış olması dikkat çekiyor. Spotify’ın yaptığı iddialı anlaşmalar sayesinde bu artışın devam etmesi pek şaşırtıcı olmayacaktır. Eski ABD Başkanı Barack Obama ve eşi Michelle Obama’nın şirketiyle imzalanan anlaşma, Spotify’ın planları arasında öne çıkıyor.

Spotify, 2019’un ikinci çeyreğini 84.7 milyon dolar zararla tamamladı. Şirket, bir önceki çeyreğe göre zararını neredeyse yarıya indirdi. Oluşan zararın sorumluluğu ise bir kez daha çalışanlara yüklendi. Spotify’dan yapılan açıklamada, zararın büyük ölçüde “sosyal maliyetler” yüzünden oluştuğu belirtildi.  Spotify’ın hisselerindeki artış, şirketin çalışanlarına ödediği hisse tabanlı tazminat bedellerini de artırdı. Bu durum, şirketin İsveç’te ödediği vergi miktarının da yükselmesine sebep oldu.

Spotify, podcast yatırımları ve diğer çalışmalarıyla birlikte üçüncü çeyreğin sonunda toplam abone sayısının 245 milyonu bulmasını hedefliyor. Yıl sonunda ise bu sayının 265 milyona ulaşması öngörülüyor. Premium abone sayısının ise yıl sonu itibarıyla 125 milyona yükselmesi hedefleniyor. Yine de, şirket 2019’da anlamlı bir kâr miktarına ulaşmayı beklemiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER