Eğlence

Spotify kullanıcıları müzik ve podcast’lerde “sakinlik” aradı

spotify yapay zeka

2020’nin ilk çeyreğine ait finans raporunu yayınlayan şirketler arasına Spotify da katıldı. Şirketin “şu günlerde her gün hafta sonu gibi görünüyor” ifadesini kullandığı rapor, koronavirüs salgınının çevrimiçi müzik pazarındaki etkisini görmeyi de sağlıyor.

Kullanıcı sayısını tahmin edildiği gibi artıran müzik ve podcast şirketi, 2020’nin ilk üç ayını toplamda 286 milyon kullanıcıyla tamamladı. Bu abonelerin 130 milyonluk kısmını Premium aboneler oluşturuyor. İlk çeyrekte kasasına 1.8 milyar avro koyan Spotify’ın bu dönemdeki operasyon zararı ise 17 milyon avroya kadar geriledi.

Ancak Spotify’ın raporunda sayılardan ziyade, küresel krizin servisin kullanıcıları üzerindeki etkisini gösteren bilgiler dikkat çekiyor.

Spotify’dan verilen bilgiye göre; servise arabaları, giyilebilir ürünler ve masaüstü tarayıcılar üzerinden erişenlerin oranında çift haneli düşüşler görüldü. Ancak bu düşüşten doğan boşluğu, TV ve oyun konsolları doldurdu. Söz konusu cihazlardan Spotify’a erişim oranı, yüzde 50’yi aşkın bir oranda arttı. Şirket, oyun konsollarının ücretsiz kullanıcılarda bir anda içerik tüketiminde ikinci veya üçüncü sıraya yerleştiğini belirtti.

Spotify’ın podcast’lere yaptığı büyük yatırım da bu ilginç dönemde karşılığını bulmuş gibi görünüyor. Servisin kullanıcılarının neredeyse beşte birlik kısmı, platform üzerinde podcast’lerle haşır neşir oluyor. Spotify’daki podcast içeriklerinin sayısı da 1 milyonu geçmiş durumda. Söz konusu içeriklerin yüzde 60’ından fazlasının Spotify’ın 2019’da satın aldığı podcast oluşturma platformu Anchor üzerinden gelmesi ise şirketi sevindirecek bir faktör olarak öne çıkıyor.

Karantina dönemi, pek çok kişiye kendi podcast’ini başlatma konusunda cesaret vermiş gibi görünüyor. Spotify’dan verilen bilgiye göre, servise eklenen yeni podcast’lerin yüzde 70’inden fazlası Anchor üzerinden oluşturuldu.

Koronavirüsün reklam pazarındaki etkisini Spotify’da hissetmek de mümkün. Şirket, mart ayının sonları itibarıyla reklam gelirinde yüzde 20’yi aşkın bir düşüş yaşandığını belirtti.

Spotify kısa süre içinde 300 milyon kullanıcıya ulaşmayı bekliyor

Spotify, bu zor zamanlarda kullanıcıların kendilerini sakinleştirecek şarkılara yöneldiğine de dikkat çekti. “Chill” ve enstrümantal şarkılardan oluşan çalma listeleri için yapılan aramaların arttığı belirtilirken, zindelik ve motivasyon temalı podcast’lerin de daha fazla dinlendiği ifade edildi.

Spotify önümüzdeki aylarda büyümenin yavaşlamasını beklese de, 300 milyon kullanıcı sayısına kısa süre içinde ulaşmayı öngörüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER