Teknoloji

SpaceX Starship SN15 denemesinde başarıya ulaştı, yere inişi izleyin [Video]

spacex starship sn15
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

SpaceX, tamamen yeniden kullanılabilir yeni nesil roketi Starship’in 15. prototipini dün, yaklaşık 9 bin metreye gerçekleştirilen başarılı bir tırmanışın ardından planlandığı gibi yere indirmeyi başardı. Bu işlem sırasında kontrollü bir ters çevirme ve yumuşak iniş gibi test adımları da başarıyla gerçekleştirildi. İnişten kısa bir süre sonra roketin tabanında çok küçük bir yangın çıktı, ancak kontrol altına alındı. Hava aracı, yaklaşık 10 kilometre olan en yüksek noktasına ulaşmadan önce sırayla kapanan üç Raptor roket motoruyla çalıştırılıyordu.

Bu, daha önce de çeşitli prototipleri uçurmuş, ancak henüz test aracı bozulmadan sonuçlanan bir test görmemiş olan SpaceX için bir dönüm noktası niteliğini taşıyor. SN8 ve SN9 prototipleri inmeye çalışırken imha edilirken, SN10 ise inişten kısa bir süre sonra patlamıştı. Son deneme fırlatışı olan SN11, yere inme işleminden işleminden hemen önce gerçekleşen patlama nedeniyle roketin tamamen kaybedilmesiyle sonuçlanmıştı.

SpaceX Starship SN15 denemesi bir dönüm noktası

SpaceX CEO’su Elon Musk, fırlatma testinin canlı yayını sona erdikten hemen sonra yaklaşık 46 metrelik SN15’in iyi bir şekilde yere temas ettiğini doğruladı. Bu, Starship’in yörünge yeteneklerinin geliştirilmesinde önemli bir adım niteliğini taşıyor. Aracın bir Süper Ağır yükseltici roketinin (ayrıca geliştirme aşamasındadır) tepesinde uzaya fırlatıldıktan sonra bu iniş manevrasını gerçekleştirmesini ve yörüngeden dönüş yolculuğunu gerçekleştirmesini gerektirir.

Ayrıca SN15, “üretim ve uçuş boyunca daha fazla hız ve verimlilik sağlayacak motorları içeren bir dizi” yapılar, aviyonikler ve yazılımlar arasında araç iyileştirmeleri içeriyor. Özellikle, yeni bir gelişmiş aviyonik süit, arka eteğin güncellenmiş itici mimarisi ve yeni bir Raptor motor tasarımı ve yapılandırmasına SpaceX’in web sitesinde dikkat çekildi.

SpaceX, Starship’i gelecekteki ay ve Mars fırlatmaları ve inişleri için kullanmayı hedefliyor.

Amerikan Federal Havacılık İdaresi geçen hafta SpaceX’e, çarşamba günkü uçuş da dahil olmak üzere Starship programının sonraki üç test uçuşunu gerçekleştirmesi için yetki vermişti. Sıradaki uçuşlar SN16 ve SN17 Starships uçuşları olacak.

İLGİLİ HABERLER