Teknoloji

SpaceX Starship’in yörünge testi için hedef tarih belirledi

spacex starship

SpaceX Starship roketinin uzun süredir ertelenen test uçuşu yakında gerçekleşecek gibi görünüyor. CNBC’nin haberine göre; şirketin CEO’su Elon Musk, Starship’i mayıs ayında yörüngeye gönderebileceklerine inanıyor. SpaceX uçuşa uygun 39 motoru nisan ayı itibarıyla hazır hâle getirmeyi ve bir ay içinde de bunları birleştirmeyi planlıyor.

Musk’ın verdiği bilgiye göre, test roketinde itici güç görevini yeni Raptor 2 motorları üstlenecek. Musk bu yeni motorun eski modellere kıyasla çok daha güçlü ve dayanıklı olduğunu dile getirdi. Raptor 2’nin üretimine geçtiğimiz aralık ayında başlayan SpaceX, yeni roketin daha az parça kullanarak daha fazla güç ürettiğini ve maliyetinin de yarı seviyede olduğunu belirtmişti.

Raptor 2 hem Starship’te hem de Super Heavy roketlerinde kullanılacak. Bu motor, SpaceX’in Ay ve Mars yolculuğu planlarında önemli bir yer tutuyor.

SpaceX’in mayıs ayında planladığı testi gerçekleştirebilmesi için ABD Federal Havacılık İdaresi’nden (FAA) izin alması gerekiyor. Buna ek olarak, çevresel değerlendirmenin de 28 Mart itibarıyla tamamlanması planlanıyor. Mevzuatsal gecikmelerin süreci etkilemesi ihtimaller dahilinde yer alıyor.

SpaceX Starship roketinin yörünge testi için geçtiğimiz yıl da bazı hedefler belirlemiş, ancak bu hedefleri gerçekleştirememişti. Hedef zamanlar konusunda iyimser bir tavır içinde olan SpaceX’in bu açıklamasına da temkinli yaklaşmakta fayda var.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER