Teknoloji

SpaceX Starship için ilk yörünge test uçuşunu temmuz ayında yapacak

spacex starship

SpaceX, Starship için ilk yörünge test uçuşunu birkaç hafta içinde gerçekleştirebilir. CNBC’nin haberine göre, SpaceX başkanı Gwynne Shotwell, çevrimiçi Uluslararası Uzay Geliştirme konferansında, şirketin yörünge gezisini planlarken temmuz ayı için hedef koyduğunu söyledi. Shotwell zorlukların farkında gibi görünüyor, ancak firmasının bu önemli yolculuğun gerçekten zirvesinde olduğunu söyledi.

Mevcut yörünge uçuş planına göre Starship prototipi ABD’nin Teksas eyaletindeki Boca Chica’dan fırlatılacak. Daha sonra Super Heavy roket katmanı, yaklaşık üç dakika sonra Meksika Körfezi’ne düşecek biçimde ayrılacak. Uzay aracı yörüngeye girecek ve toplam yaklaşık 90 dakikalık bir sürenin ardından Hawaii yakınlarında suya yumuşak iniş yapacak.

Starship denemelerinde aksilikler sıklıkla yaşanıyor

Eğer bir aksilik veya karışıklık olmazsa, plan yukarıda belirtildiği gibi gerçekleşecek. Ancak komplikasyonlar SpaceX için denemler sırasında ciddi sorunlar oluşturuyor. Özel uzay uçuşu şirketi, mayıs ayında uzay aracını sağlam biçimde yere indirene kadar yaptığı denemelerde iniş yapmadan önce çok sayıda Starship prototipini kaybetti. Bunlara genellikle yüksek irtifa uçuşları dahil olsa da, yörünge uçuşunun da kendi risk payı var. Yaşanmış ana zorluklardan bazıları geçmişte kalmış olsa da, o zamandan beri yapılan iyileştirmelerin bu sefer sorunsuz bir yolculuk garanti edeceğinin garantisi bulunmuyor.

İLGİLİ HABERLER