Teknoloji

SpaceX’in Falcon Heavy roketi 2016’nın ilkbaharında uzaya fırlatılacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

spacex-falcon-heavy-070915

Görünen o ki, SpaceX’in uzun yıllardır üzerinde çalıştığı ve bu süreçte çeşitli ertelemeler yapmak zorunda kaldığı roketi Falcon Heavy, 2016’da göklerle buluşabilir. Geçtiğimiz hafta ABD’nin Pasadena şehrinde düzenlenen bir havacılık konferansında konuşan SpaceX’in fırlatma ve operasyonlardan sorumlu başkan yardımcısı Lee Rosen, önümüzdeki yılın nisan ayının sonları ve mayıs ayının başlarını kapsayan bir dönemde Falcon Heavy’yi fırlatmayı planladıklarını belirtti. Şirket halihazırda roketin fırlatma rampasındaki yenileme işlemlerinde sona yaklaşmış durumda.

Daha öncesinde Falcon Heavy’nin 2015 içinde fırlatılması planlanmıştı. Ancak SpaceX’in Falcon 9 roketinin düşüşü, planların değişmesine ve bir ertelemenin daha yaşanmasına neden olmuştu. 53 ton ağırlık taşıma kapasitesi olan Falcon Heavy, bu alanda NASA’nın Saturn V roketinin hemen ardında yer alıyor.

SpaceX, geçtiğimiz ocak ayında Falcon Heavy’nin fırlatılışı için bir animasyon video hazırlamış ve başarılı bir fırlatma sürecinin nasıl gerçekleşeceğini gözler önüne sermişti. Fırlatma esnasında her şey yolunda giderse, SpaceX fırlatma sonrasında ilk aşama roket güçlendiricilerini Dünya’ya yeniden indirmeye çalışacak.

2016’nın ilkbaharında gerçekleştirilecek fırlatma işlemi, temel olarak bir ön gösterim niteliğini taşıyacak ve bu sırada Falcon Heavy’de yük bulunmayacak. 2016’nın eylül ayında ise SpaceX Heavy Falcon, ABD Hava Kuvvetlerine ait 37 uyduyu uzaya çıkaracak.

İLGİLİ HABERLER