Teknoloji

SpaceX Falcon 9’un uzaya dönüşünü ocak ayına erteledi

spacex falcon 9SpaceX’in Falcon 9 roketi, geçtiğimiz eylül ayında Cape Canaveral uzay üssünde kalkış rampasındayken patlamıştı. Bu patlamanın ardından planlı uzay yolculuklarını askıya alan şirket, patlamanın nedenlerini bulmak için inceleme başlatmıştı. Patlamanın sebebini fazla zaman kaybetmeden tespit eden SpaceX, 16 Aralıkta yeniden uzay uçuşlarına başlama kararı almıştı. Şirket, Iridium Communications’a ait 10 küçük uyduyu Falcon 9 roketiyle yörüngeye taşıyacaktı. SpaceX, bu planda da değişikliğe gitti ve Falcon 9’un önümüzdeki ayın ilk günlerinde Iridium’un uydularını uzaya taşıyacağını açıkladı.

SpaceX’ten yapılan açıklamada, eylül ayında yaşanan patlamaya ilişkin araştırmanın halen tamamlanma aşamasında olduğu belirtildi. Şirketin CEO’su Elon Musk ise Twitter hesabı üzerinden patlamaya neyin yol açtığı konusunda bilgi vermişti. Erteleme kararıyla SpaceX’in yeniden güvenli biçimde uçmak için gerekli son adımları daha rahat atacağı belirtildi. Şirket, erteleme süresi boyunca testler gerçekleştirerek uçuş esnasında her şeyin pürüzsüz ilerleyeceğinden emin olmayı amaçlıyor.

SpaceX Falcon 9 patlamasının etkisini üzerinden kısa süre içinde atmayı başardı

Roket şirketlerinin kazaların ardından yeniden göklere dönmesi çok hızlı gerçekleşen bir süreç değil. Ancak SpaceX 16 Aralıkta Falcon 9’u uzaya gönderebilseydi, bu süreyi fazlasıyla aşağıya çekmiş olacaktı. Bir aylık gecikmeye rağmen, SpaceX’in hızlı biçimde geri dönebildiği söylenebilir.

Orbital ATK’nin Antares isimli roketi, 2014’ün ekim ayında kalkış esnasında patlamıştı. Şirketin yeniden uzaya dönmesi neredeyse iki yıl almıştı. United Launch Alliance CEO’su Tony Bruno da kaza sonrası yeniden uzay uçuşlarına başlamak için 9 ila 12 aylık bir süreye ihtiyaç duyulduğunu belirtmişti.

İLGİLİ HABERLER