Teknoloji

SpaceX Crew Dragon Uluslararası Uzay İstasyonu’na başarıyla bağlandı

spacex crew dragon

SpaceX yeniden tarih yazdı, ancak bu seferki bir başka başarılı roket fırlatma ve tekrar yere indirme işlemi değil. Bu seferki tarihi dönüm noktasına uzayda erişildi. Crew Dragon adlı uzay aracı sahip olduğu görev listesindeki birkaç maddeyi başarıyla tamamlamayı başardı. Crew Dragon Demo-1, ilk insansız test uçuşunu gerçekleştirmenin yanı sıra, ISS’e de otomasyonlu sistem yardımıyla bağlanmayı başardı.

SpaceX Crew Dragon, adından da anlaşılacağı üzere, yaklaşık 100 kilogramlık kargo yükünün yanı sıra insanlardan oluşan mürettebatı da uzaya taşımayı hedefliyor. Tabii ki, ilk yolculuğunda ekibin güvenliğini de test etmesi gerekiyordu. Bunun için gerçek bir insan yerine Crew Dragon, Ripley adı verilen, canlı benzeri bir maketi uzaya taşıdı. Bunun üstündeki sensörler sayesinde yolculuğun gerçek insanlara olabilecek etkileri ölçüldü. Uzay aracında 182 kg civarında, ISS mürettebatı için gerekli olan malzemeler ve Little Earth adlı küçük bir peluş oyuncak da bulunuyordu.

İlk uçuşunun ötesinde, Crew Dragon’un uzay istasyonuna bağlanması uzay seyahatleri tarihinde de bir ilki teşkil ediyor. İçeride kumanda edecek bir insanın bulunmaması, gelecek uçuşlar için otomatikleştirilmiş bağlanma sisteminin de test edildiğini gösteriyor Ayrıca uzay istasyonu da, 2016’da kurulumu gerçekleştirilmiş olan uluslararası yanaşma adaptörünü ilk kez test etti. İlginç bir rastlantıdır ki, bu adaptör de insan taşıma amaçlı olmayan SpaceX Dragon uzay aracı tarafından taşınmıştı.

Crew Dragon’un başarılı yanaşması NASA’nın Ticari Mürettebat Programı için de havayı daha da iyimser hâle getirdi. SpaceX ve Boeing, Uluslararası Uzay İstasyonu’na ve istasyondan yolcu taşıma projesi için rekabet ediyor. İnsanlar için güvenli olduğuna dair onay verildiğinde, Crew Dragon en fazla dört ekip üyesini aynı anda taşıyabilecek. Crew Dragon ISS’e 210 güne kadar bağlı kalabilecek. Daha sonrası için neler planlandığı şu an için belirtilmedi.

İLGİLİ HABERLER