Teknoloji

SpaceX ve NASA insansız Crew Dragon test uçuşunu başlattı

spacex

Uzay ve havacılık şirketi SpaceX, NASA ile birlikte insansız uzay aracı Dragon’un ilk fırlatma testini gerçekleştirdi. ABD’nin Florida eyaletinde bulunan, NASA’nın Kennedy Uzay Merkezi’nde yerel zamana göre sabah saatlerinde gerçekleştirilen test, NASA’nın uluslararası iş ortaklarından yardım almadan astronotları uzaya gönderme hedefine önemli bir adım attığını gösteriyor.

NASA yöneticisi Jim Bridenstine, konuyla ilgili olarak yayınlanan basın bülteninde, “SpaceX ve NASA ekiplerini, ülkemizin uzay tarihindeki bu önemli dönüm noktası için tebrik ediyorum.” şeklinde görüş belirtti. “Bu, insanlar için tasarlanmış ve bir kamu şirketi tarafından özel bir ortaklıkla ticari bir şirket tarafından inşa edilen ve işletilen bir uzay sisteminin bu ilk lansmanı, insanları Ay’a, Mars’a ve ötesine gönderme yolunda devrim niteliğinde bir adım.” ifadesini de sözlerine ekledi.

NASA’nın Ticari Mürettebat Programı’nın bir parçası olan Demo-1 test uçuşu, SpaceX Falcon 9 roketi üzerinde, Türkiye saatiyle öğleden önce 11’de başladı. Test uçuşunda insan yolcu kullanılmadı, ancak bu araçta Ripley adında, 1979 yapımı bilim kurgu filmi Yaratık‘ta yer alan Ellen Ripley karakterinden esinlenerek oluşturulan bir maket yolcu yer aldı. Space.com‘a göre, buna yerleştirilen sensörler sayesinde SpaceX mühendisleri yolculuk hakkında bilgiler topladılar.

SpaceX’in yapım ve uçuş emniyetinden sorumlu başkan yardımcısı Hans Koenigsmann, perşembe günü düzenlenen basın konferansında, Ripley’in kuvvetleri, ivmelenmeyi ve ortamın kendisini ölçeceğini söylemişti. Koenigsmann, bu maket yolcu sayesinde onun oturduğu yerde astronotlar oturduğunda, onların neler hissedeceklerini anlayacaklarını kaydetmişti.

2002’de SpaceX havacılık şirketini kuran Musk, aynı basın toplantısında “SpaceX ekibi için çok güçlü bir teşekkür notu ifade etmek istiyorum. Bu noktaya gelmek 17 yıl aldı.” dedi. “NASA için de büyük bir takdir ifade etmek istiyorum. SpaceX, NASA olmadan, SpaceX başlamadan önce yapılan inanılmaz bir çalışma olmadan ve SpaceX başladıktan sonra destek olmadan burada olmazdı.” diye sözlerine eklemelerde bulundu.

NASA’ya göre Demo-1, 400 kilonun üzerinde ekipman ve malzemeyi Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) taşıyor. Eğer herhangi bir engel çıkmazsa, uzay aracı pazar günü öğleden sonra ISS ile buluşacak ve 8 Mart’a kadar istasyona bağlı kalacak. Bu zaman geldiğinde istasyondan ayrılıp dünyanın yolunu tutacak ve Atlas Okyanusu’na iniş yapacak.

Eğer bu görev başarılı olursa ve sonrasındaki testler de iyi şekilde ilerlerse, ISS’e yapılacak Demo-2 yolculu test uçuşu temmuz ayında gerçekleştirilecek. NASA astronotları Bob Behnken ve Doug Hurley bu tarihi insanlı uzay görevini yerine getirecek.

Crew Dragon görevlerinin canlı yayınlarını ve bunların izleme bilgilerini bu bağlantıda bulabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER