Manşetler

Sony Xperia XZ2 Premium tanıtıldı: 4K HDR ekran, çift arka kamera

Sony şubat ayında Mobil Dünya Kongresi’nde Xperia XZ2’yi gözler önüne çıkarmıştı. Japon teknoloji devi, aradan henüz iki ay geçmemişken daha “üst sınıf” bir akıllı telefonu daha duyurdu. Sony Xperia XZ2 Premium adını taşıyan yeni telefon, görsel bakımdan Xperia XZ2’den uzaklaşmıyor. Ancak ekran, kamera ve pil teknolojileri konusunda daha gelişmiş bir teknoloji sunuyor. Yaz aylarında satışa sunulacak XZ2 Premium’un fiyatı ise henüz açıklanmış değil.

Şubat ayında tanıtılan XZ2’de Full HD+ çözünürlüklü, 5.7 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. XZ2 Premium’da ise 4K çözünürlüklü ve 5.8 inç büyüklüğünde bir ekran yer alıyor. Her iki telefon da HDR videoları destekliyor. Kullanıcılar video izlerken, müzik dinlerken veya oyun oynarken XZ2 ile duyurulan yeni titreşim sistemini deneyimleyebiliyor. Bu sistemde kullanıcılara oynatılan içerik veya oyun doğrultusunda titreşimli geri bildirimler veriliyor.

Sony yeni telefonunun duyurusunda özellikle kamera odaklı iyileştirmelere dikkat çekiyor. Xperia XZ2 Premium’un arkasında çift kamera bulunuyor. Bunun Sony adına bir ilk olduğunu belirtmek gerekiyor. Çift kameralı kurulumda Apple, Samsung veya OnePlus gibi telefoto/yakınlaştırma lensi kullanmak yerine başka bir yaklaşımı tercih etmiş. Bir sensör renkli çekimler gerçekleştirirken, diğer lens siyah-beyaz çekimler yapıyor.

Sony’nin rakiplerini alt etmek ve herkesin önüne geçmek istediği yer olarak ise ISO performansı öne çıkıyor. Xperia XZ2 Premium, hareketsiz kareler yakalarken maksimum ISO değeri 51200’e kadar yükselebiliyor. Videoda ise en yüksek ISO değeri 12800 oluyor. Normalde akıllı telefonlarda söz konusu değerlerle yakalanan karelerin grenli olması beklense de, Sony AUBE adını taşıyan füzyon görüntü sensör işlemcisinin varlığı sayesinde işlerin değişeceğine dikkat çekiyor. İşlemcinin iki sensördeki verileri birleştirebildiğini belirten Sony, düşük ışık optimizasyonu ve gürültünün azaltılmasıyla birlikte kullanılabilir sonuçlara ulaşıldığını ifade ediyor. Sony, yeni telefonunun çok düşük ışıktaki performansını daha önce sadece değiştirilebilir lensli kameraların sergileyebildiği iddiasında da bulunuyor.

Çift kamera sisteminde Sony’nin “Bokeh modu” olarak adlandırdığı bir portre efekti de yer alıyor. Monokrom sensörü sadece keskin ve detaylı siyah-beyaz fotoğraflar çekmek için kullanmak da mümkün oluyor. Ancak bu iki özelliğin gelişi için yılın üçüncü çeyreğinde yayınlanacak bir yazılım güncellemesini beklemek gerekiyor. Tıpkı XZ2 gibi, XZ2 Premium da 1080p çözünürlükle 960 fps’de ağır çekim video kaydı yapabiliyor.

sony xperia xz2 premium

Xperia XZ2 Premium ile Xperia XZ2 arasındaki başlıca farklar ise şu şekilde sıralanıyor:

  • XZ2’deki Full HD+ çözünürlüklü 5.7 inç ekran, XZ2 Premium’da yerini 5.8 inç büyüklüğünde 4K HDR ekrana bırakıyor. Her iki ekran da HDR videoyu destekliyor.
  • Xperia XZ2’de 4 GB olan RAM kapasitesi, XZ2 Premium’da 6 GB’ye yükseliyor.
  • Akıllı telefonun arkasındaki çift lensli kamera kurulumu, daha yüksek ISO değerine sahip fotoğraf ve videolar yakalayabiliyor. Portre ve siyah-beyaz çekim modları ise daha sonra yayınlanacak bir yazılım güncellemesiyle telefona eklenecek. XZ2’de ise 19 megapiksel çözünürlüklü bir arka kamera yer alıyor.
  • XZ2’de 5 megapiksel olan ön kamera çözünürlüğü Sony Xperia XZ2 Premium’da 13 megapiksele yükseliyor.
  • Pil kapasitesi ise 3180 mAh’den 3540 mAh’ye çıkıyor. Ancak ekran çözünürlüğündeki değişimi düşününce bu artış doğal görünüyor.

Sony Xperia XZ2 Premium da, Xperia XZ2 gibi, Qualcomm Snapdragon 845 yonga seti taşıyor. Akıllı telefon kutusundan Android 8.0 Oreo işletim sistemiyle çıkıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER