Manşetler

Sony KD-84X9005 4K Ultra HD TV’ye Hızlı Bakış

Sony’nin 80 bin TL’lik peşin satış fiyatına sahip olan 84 inç’lik 4K Ultra HD TV’siyle bugün tanışma fırsatı bulduk. KD-84X9005 boyutlarıyla doğal olarak bulunduğu odayı bir hayli dolduruyor. Ancak tanıtımın yapıldığı, yaklaşık 30 metrekarelik bir salon için bu Ultra HD TV’nin oldukça uygun olduğunu söylemek gerek. Zaten KD-84X9005 1.5 metre gibi, normalde yakın sayılabilecek bir uzaklıkta bile oldukça iyi görüntü veriyor.

sony-kd-84x9005-ultra-hd-tv-21

3840 x 2160 piksel şu anda çoğu evde veya iş yerinde kullanılan Full HD televizyonların sahip olduğu çözünürlüğün dört katı anlamına geliyor. Bu da doğal olarak daha fazla detay, daha kaliteli görüntü demek. Kafanızda canlandırmanız gerekirse, karşımızda dört adet 42 inç’lik Full HD panelin birleştirilmişi duruyor. Tanıtım sırasında gösterilen bir şehir manzarasında yüksek çözünürlük sayesinde her türlü detayı çıplak gözle, herhangi bir yakınlaştırma yapmadan seçmek mümkün oluyor. Bunun dışında çözünürlüğün yüksek olması normalde okunamayacak derecede küçük yazıların bile rahatlıkla okunmasına olanak sağlıyor. Ultra HD TV’nin oldukça canlı renklere sahip olduğunu, parlaklığı oldukça iyi görüntüler ürettiğini söylememiz gerek. Bu arada kontrast ve siyah derinlikleri de oldukça iyi. Galeride bulacağınız bir fotoğrafta yüksek çözünürlük sayesinde normalde ışık azlığı nedeniyle kaybolmasını beklediğimiz detayların bile nasıl ortaya çıktığı görülüyor.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, 1.5 metre gibi yakın sayılabilecek bir mesafede bile pikselleri fark etmeden, düzgün bir şekilde görüntüleri izlemek mümkün. 60 dereceye genişletilmiş izleme açısı da görüş alanının tamamen doldurulmasını sağlıyor. Bunun dışında ekranın görüş açısının da oldukça geniş olduğunu, kenarda oturanların da ekrandakileri rahatlıkla görebileceğini söyleyebiliriz.

sony-kd-84x9005-ultra-hd-tv-09

Sony KD-84X9005’te yer alan 4K X-Reality PRO işlemcisi daha düşük çözünürlükteki görüntülerin 4K çözünürlüğe yükseltilmesi işlemini hızlı ve kaliteli bir şekilde yapma işinde büyük rol üstleniyor. Çekim kalitesine bakılmaksızın görüntüler en net olacak şekilde çalışma yapılıyor. Tanıtım sırasında izlediğimiz 3D Blu-ray filmin görüntü kalitesinin oldukça iyi olduğunu belirtmeliyiz. Tabii ki, görüntü kalitesi doğal 4K içerik kadar iyi olmasa da, detayların artırılması işleminde başarıya ulaşılıyor. Bu Ultra HD TV pasif 3D teknolojisini kullanıyor, her iki göze de 1080p çözünürlükte görüntü üretiyor. Sonuç olarak Full HD 3D TV’lerde üç boyutlu içerik izlerken sıklıkla gördüğümüz piksellerin etkisi bu Ultra HD TV’nin verdiği görüntüde yok denecek kadar az seviyede. Üstelik söz konusu 3D deneyimini Full HD’den 4K’ya yükseltilmiş bir filmle yaşamamıza rağmen.

Artık çoğu üç boyutlu TV’de aynı anda iki oyuncunun ekran üzerinde sadece kendilerine ait görüntüyü görerek oyun oynamasını sağlayan özellik bulunuyor. KD-84X9005’te de Sony’nin SimulView adını verdiği bu özelliği barındırıyor. Tabii ki, bu Ultra HD TV’nin 4K panele sahip olması her bir oyuncu için 1080p Full HD görüntünün üretildiği anlamına geliyor. Sunum sırasında PlayStation 3 üzerinden açılmış bir oyunun SimulView ile izleme fırsatı bulduk. Özel SimulView gözlüğü takılmadığında ekranda üst üste binmiş iki farklı görüntü varken, 1 ve 2 olarak numaralandırılmış gözlüklerden birini takınca sadece tek bir görüntüyü takip etmek mümkün oluyor. İkinci görüntünün etkisi yok denecek kadar az. Az diyoruz, çünkü ara sıra diğer oyuncunun görüntüsünden bizim görüntümüze sızmalar oldu. Ancak bunu da TV’nin tam karşına oturmamamıza bağlayabiliriz.

sony-kd-84x9005-ultra-hd-tv-03

Sony KD-84X9005’te toplam 10 hoparlör bulunuyor, bunlar TV’nin iki yanında yer alan ve fazlasıyla dikkat çeken kolonlara yerleştirilmiş. Kolona 10 derecelik hafif bir açı verilmesi de karşıda oturan kişinin sesi daha iyi almasına olanak sağlıyor. Arkada herhangi bir hoparlör elemanı göremedik, bu demek oluyor ki, duvardan yansıma konusuna çok fazla güvenilmemiş. TV’den çıkan ses fazlasıyla tatmin edici ve ekrandaki yüksek kaliteli görüntüyü destekliyor.

KD-84X9005 çok ince bir TV değil, ancak çok da kalın olduğu söylenemez. Karşılaştırma yapacak olursak Türkiye’de piyasaya çıkan bir diğer Ultra HD TV olan LG 84LM960V ile hemen hemen aynı kalınlıkta. Giriş-çıkış elemanları genellikle arkada sol tarafa toplanmış. Sağ kenarda da güç butonu, kanal değiştirme, ses gibi ayarlar yer alıyor.

Sony KD-84X9005’in gerçekten etkileyici görüntüler sunduğunu söylemek gerek. Tabii ki, 80 bin TL’lik fiyatı onu bir zengin eğlencesi veya kurumsal yatırım aracı kılıyor. Yine de, İstanbul’da Kanyon ve İstinye Park, Ankara’da ise Kentpark alışveriş merkezlerinde bulunan Sony Center mağazalarına gidip bu Ultra HD TV’yi deneyimlemenizde fayda var. Sony yetkililerinin belirttiğine göre KD-84X9005 gelecek haftanın ikinci yarısında bu mekanlarda sergilenmeye başlayacak.

Galeri: Sony KD-84X9005 Ultra HD TV’ye Hızlı Bakış
[nggallery id=1129]

İLGİLİ HABERLER