Manşetler

Qualcomm Snapdragon W5 ve W5 Plus Gen 1 işlemcilerle akıllı saatlerde bu sefer iddialı görünüyor

snapdragon w5

Snapdragon tabanlı Wear OS akıllı saatler, genellikle Apple ve Samsung‘un çıkardığı rakiplerine pek ayak uyduramadı. Wear 4100 Plus, nispeten eski üretim süreçleri kullanılarak üretildi ve performansı ile çok dikkat çekmedi. Şimdi Qualcomm, yalnızca çok ihtiyaç duyulan hız ve pil ömrü iyileştirmelerini sunmakla kalmayan, aynı zamanda ürün yelpazesini genişletmeyi hedeflediği Snapdragon W5 Gen 1 ve W5 Plus Gen 1 yongalarını tanıttı.

Esas yıldız olan Snapdragon W5 Plus Gen 1, 4100 Plus’ın sahip olduğu 12 nanometre mimarisi yerine, çok daha yeni bir 4nm tasarımıyla geliyor. Ayrıca Adreno 702 grafik işlemci birimi, dört çekirdekli ARM Cortex-A53 mimarisi ve buna rağmen 2.133 MHz bellek desteği içeriyor. Bu arada yeni W1 AON yardımcı işlemcisi 28nm’den 22nm’ye geçti, daha yeni Cortex-M55 mimarisini kullanıyor ve öncesinde daha zorlu görevleri üstlenen ana yonga üstü sistem için ayrılmış Bluetooth işlevselliğini içeriyor. Ana çipte, diğer bileşenleri uyandırmadan ses, navigasyon ve WiFi’nin çalışmasına izin veren düşük güç tüketimli “adalar” bulunurken, yeni Derin Uyku ve Hazırda Bekletme durumları, bu sırada gerçekleştirilen görevler yalnızca minimum düzeyde bilgi işlem gücü gerektirdiğinde neredeyse yalnızca yardımcı işlemciye dayanır.

Qualcomm’a göre sonuç, tipik kullanımda iki kat daha yüksek performans ve yüzde 50 oranında daha fazla pil ömrü oluyor. Böylelikle kullanıcılar akıllı saatlerinde haritalar veya Memoji simgeleri gibi üç boyutlu animasyonları daha fazla kullanma imkanı elde edebilirler ve gün bitmeden saatin pilinin bitmesi konusunda endişelenmeye gerek kalmaz. Gerçek zamanlı görüntü tanıma ve sesli asistanlar gibi yapay zekâ tabanlı görevler de destekleniyor. W5 serisi yüzde 35’e kadar daha küçük bir alana sahip olduğundan daha ince, daha küçük saatlere izin verebilir.

snapdragon w5 gen 1

Snapdragon W5 Gen 1 özellikleri

Normal Snapdragon W5 Gen 1 ise, temel olarak yardımcı işlemcisi olmayan bir W5 Plus işlemci olarak nitelendirilebilir. Eksiklikleri kapatmak üçüncü taraf çiplere kalıyor. W5 Plus esas olarak Wear OS akıllı saatlerine yönelik olsa da, W5 daha çok çocuk saatleri, tıbbi cihazlar ve o kadar talepkar olmayabilecek diğer cihazlara yönelik görünüyor.

Qualcomm’un yeni W5 ve W5 Plus platformlarına dayalı ilk ürünler için uzun süre beklemek zorunda kalmayacaksınız. Oppo önümüzdeki 30 gün içinde bir Snapdragon W5 Gen 1 saat piyasaya sürecek. Mobvoi ise sonbahar için bir W5 Plus Gen 1 işlemcili akıllı saatin hazırlıklarını yapıyor. Qualcomm, halihazırda 25 tasarımın daha yolda olduğunu söyledi. Şirket diğer müşterilerin adını vermemiş olsa da, daha iyi bilinen Wear OS saat üreticilerinden bazılarının önümüzdeki aylarda bu yeni teknolojiyi benimsemesi şaşırtıcı olmayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER