Teknoloji

Inbox’ın beyninden Gmail’i “düzeltecek” eklenti: Simplify Gmail

simplify gmail

Google‘ın fişini çektiği e-posta uygulaması Inbox‘ı geliştiren isimlerden biri olan Michael Leggett, internet devine 2015’te devam etmişti. E-posta deneyimi üstüne çalışmaktan vazgeçmeyen Leggett, Simplify Gmail adını taşıyan bir Chrome eklentisi geliştirdi. Söz konusu eklenti, Gmail’in web arayüzünü sadeleştirmeyi vadediyor.

2008 ve 2012 yılları arasında Gmail’in baş tasarımcısı olan Leggett, kendisi için oldukça tanıdık bir çalışma alanı seçmişe benziyor. Eklentinin yayınlanma tarihi de özellikle seçilmiş gibi görünüyor. Eklenti, 2 Nisan itibarıyla Chrome’un web mağazasında yerini aldı. Google aynı gün Leggett’in geliştirdiği Inbox’ın fişini tamamen çekmişti. Gmail ise 1 Nisan’da 15. yaşını kutlamıştı.

Eklenti, küçük dokunuşlarla Gmail’in web arayüzünü düzeltiyor. Ekranın solunda ve sağında bulunan çubuklar, iki menü butonunun arkasına gizleniyor. Ekranın üstündeki arama çubuğu ise varsayılan olarak küçültülüyor. Yeni e-posta oluşturma ikonu ise ekranın sol üst köşesinden sağ alt köşesine taşınıyor.

Bir diğer belirgin değişiklik olarak ise Gmail logosunun kaldırılması göze çarpıyor. Fast Company’ye konuşan Leggett, bu tercihini ise oldukça ilginç biçimde açıklamış: “Gidin ve herhangi bir masaüstü uygulamasına bakın ve bunlardan kaçının sol üst köşede kahrolası, devasa bir logoya sahip olduğunu bana söyleyin. Hadi ama. Sırf ego. Sırf saçmalık. Logodan vazgeçin. Rahat verin.”

Simplify Gmail, Leggett’in Google’da görev yaptığı süre boyunca uyguladığı stratejiyi yansıtıyor. Leggett, Inbox’ı şirketi Gmail’i değiştirmeye teşvik edecek özelliklerin denendiği bir laboratuvar olarak kullanıyordu. Leggett, o dönem verdiği röportajlarda insanların Inbox’a yönlendirilmesini veya Inbox’ın dikkat çeken özelliklerinin Gmail’e taşınmasını umduğunu belirtmişti. Inbox’ın sevilen özelliklerini Gmail’e aktaran Google, bu yolla Leggett’in isteğini yerine getirmiş gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER