Teknoloji

Samsung ABD’nin kısıtlamaları nedeniyle Huawei’ye bileşen satmayı bırakıyor

huawei starlink

Huawei yakında akıllı telefonları için bileşen bulmakta biraz daha zorlanabilir. Güney Kore medyasında çıkan haberlere göre, Samsung ve bellek üreticisi SK Hynix, 15 Eylül’den itibaren Huawei için bileşen tedarik etmeyecek. ABD Ticaret Bakanlığı’nın ağustos ayında duyurduğu Huawei’ye yönelik yeni yaptırımlar bu tarihte yürürlüğe girecek.

ABD’nin getirdiği yeni kısıtlamalar, ABD’li olmayan şirketlerin ABD’de üretilen yazılım veya donanımları kullanarak geliştirdikleri bileşenleri Huawei’ye satmasını engelliyor. Söz konusu kısıtlamalar, Huawei’yi şimdiden etkiliyor. Şirketin tüketici elektroniği iş birimi CEO’su Richard Yu, Mate 40 serisinin üst segment Kirin işlemcilerin kullanıldığı son cihazlar olabileceğini belirtmişti.

Bu yasak, Samsung ve SK Hynix’i de Huawei’yi etkilediği kadar etkileyecek gibi görünüyor. SK Hynix’in 2020’nin ilk yarısındaki 13.3 milyar dolarlık gelirinin yüzde 40’ı Çin’e yapılan ithalattan geliyor.

Huawei, yabancı yonga tedarikçilerine olan bağımlılığını azaltmak için bir süredir çaba sarfediyor. Şirket, Çin merkezli SMIC’ten de bileşen tedarik ediyor. Ancak ABD’de Trump yönetiminin Çin ile ticaret savaşını sürdürmesi durumunda SMIC’in de uzun soluklu bir seçenek olmayabileceği belirtiliyor.

ABD’de Trump yönetiminin Huawei’yle iş yapan şirketleri de yaptırım listesine ekleyebileceği belirtiliyor. Eğer bu gerçekleşirse, SMIC’in Huawei için üretim yapması için gerekli malzemeleri tedarik etmesi de zora girecektir. Bu olmasa bile, SMIC’in üretim teknolojisi bakımından TSMC’nin gerisinde kalması Huawei için bir dezavantaj niteliği taşıyor.

Huawei adına en iyi senaryo, kısa süre içinde Samsung ve diğer bileşen üreticilerinden tedarik edebilmek olacak gibi görünüyor.

Bu arada Huawei’den de konuyla ilgili bir açıklama geldi. Şirketin açıklamasında “Huawei olarak, bireysel tedarikçilere bağlı olmayan çeşitlendirilmiş bir tedarik sistemimiz bulunuyor. Ekran tedarikini sürdürmek için farklı teknoloji çözüm ortaklarımız da mevcut. Tüketicilere daha iyi ürün ve hizmetler sunmak için tedarikçilerle birlikte çalışmaya devam edeceğiz.” ifadesi yer alıyor.

Güncelleme: Haber Huawei’nin açıklamasıyla güncellenmiştir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER