İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy S4 İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Samsung’un 2013 model amiral gemisi Android telefonu Galaxy S4 birkaç aydır Türkiye piyasasında. Bu akıllı telefonla geçtiğimiz nisan ayında İstanbul’da düzenlenen lansman sırasında tanışmış, toplantının hemen sonrasında izlenimlerimizi aktarmış ve yaklaşık yirmi dakika uzunluğunda, inceleme tadında bir ön inceleme videosu yayınlamıştık. Ne var ki, bundan sonra Galaxy S4 için detaylı bir inceleme gerçekleştirme şansını uzun zamandır bulamadık, bu gözde Android telefonunun yolu uzun zamandır test merkezimize düşmedi.

samsung-galaxy-s4-inceleme-00024

Neyse ki, hasretimiz geçtiğimiz günlerde sona erdi ve Galaxy S4’e kavuştuk. Bir süredir test ettiğimiz Galaxy S4 ile ilgili olarak, çıkışının üstünden birkaç ay geçse bile bir şeyler yazmasak, bu telefona bir inceleme hakkı vermesek olmaz. Üst sınıf Android telefon satın almayı düşünenlerin başta gelen tercihleri arasında yer alan Samsung Galaxy S4 ile ilgili yorumlarımızı yazının devamında yer alan incelemede bulabilirsiniz.

Video İnceleme


İnceleme Başlıkları
DonanımYazılımPerformans ve BataryaKameraMultimedyaSonuç

Donanım

Geçen yılın Galaxy S III modeliyle birlikte Samsung yepyeni bir tasarım çizgisinin başlangıcını yapmış, yuvarlak köşelere ve metal görünümlü kenar çerçevelerine sahip olan telefonlar tasarlamaya başlamıştı. Galaxy S4 de bu çizgiyi devam ettiriyor. Tabii ki, bu yıl karşımızda duran cihaz selefine göre biraz daha kibar bir görünüme sahip. Bunun başlıca nedeni ekranın büyüklüğünün artması. Samsung Galaxy S4’te 5 inç (aslında 4.99 inç) 1080p ekran yer alıyor. Buna karşılık Galaxy S4’ün yüzey alanı 4.7 inç ekrana sahip olan Galaxy S III’ün yüzey alanıyla aynı tutulmuş ve sonuç olarak ekranı çevreleyen çerçeve daha da daralmış. İncelen çerçeveyle birlikte cihaz daha yakışıklı bir görünüm kazanmış. Tabii ki, Galaxy S4’ün köşelerinin biraz daha yuvarlatılması tasarımı biraz daha güzelleştiren unsurlar arasında yer alıyor.

samsung-galaxy-s4-inceleme-00002

Samsung Galaxy S4 136.6 x 69.8 x 7.9 mm. boyutlara ve 130 gr. ağırlığa sahip olan bir ürün. Yukarıda da söylediğimiz gibi, ekranın büyümesine rağmen yüzey alanı, çerçeve inceltilerek sabit tutulmuş. Bununla birlikte telefonun kalınlığı da Galaxy S III’ünkine göre 0.7 mm. azaltılmış. Böylelikle hâla tek elle bile rahatlıkla kullanılabilen bir cihaz elde edilmiş. Bu arada 130 gr. üst sınıf bir akıllı telefon için ortalamalarda gezinen bir değer, ancak Galaxy S4’ü elinize aldığınızda onun çok daha hafif olduğunu düşünebilirsiniz. Samsung’un plastiği tercih etmesi ve ağırlığı telefonun gövdesine homojen şekilde dağıtması sayesinde telefon elde baskı yapmıyor ve keyifli bir kullanım sunuyor.

5 inç ekran 1080p çözünürlükle bu yılın üst sınıf Android telefon standardını yakalıyor. Super AMOLED ekran yine Pentile teknolojisini kullanıyor, ancak 441 ppi gibi yüksek bir piksel yoğunluğu söz konusu olunca her bir pikseli farketmek imkansız hâle geliyor; bu da Pentile ekranların en zayıf noktası olan, görüş açısı arttıkça ekranın mavi yeşilimsi renge çalması gibi bir durum da gözlenmiyor. Oldukça keskin ve parlak olan bu Super AMOLED ekran derin siyah renkleriyle sahiplerine tatmin edici bir görsel deneyim sunuyor; güneş ışığı altında da rahat bir görüş sunuyor.

samsung-galaxy-s4-inceleme-00010

Ön yüzde ekran büyük yer kaplarken, ekran altında kalan dar alana fiziksel navigasyon kontrolleri yerleştirilmiş. Her zaman olduğu gibi ortada basmalı ana ekran tuşu yer alırken bunun her iki yanına kapasitif dokunmatik türde menü ve geri tuşları yerleştirilmiş. Ekranın üstünde de 2 megapiksel kamera, sensörler ve gösterge lambası yer alıyor.

Samsung Galaxy S4’te de güç butonunu sağ kenarda üste doğru görüyoruz. Bunun karşısına gelecek şekilde sol kenarda da ses kademe tuşları yer alıyor. Bu yerleşim sayesinde telefonu sağ veya sol elle tutsanız da tuşlara rahatlıkla erişmeniz mümkün oluyor. Alt kenarda microUSB portu ve mikrofon bulunurken üst kenara da 3.5 mm. kulaklık jakı, ikinci mikrofon ve kızılötesi portu konumlandırılmış. Telefonun plastik arka kapağı telefonun arka yüzünü boydan boya kaplıyor. Güç butonunun hemen üstünde yer alan çentik yardımıyla kapağı yukarı doğru çekerek rahatlıkla çıkarabilirsiniz.

samsung-galaxy-s4-inceleme-00019

Galaxy S4’ün plastik kapağının altında 2600 mAh kapasiteli batarya bulunuyor. microSIM ve microSD kart yuvaları da burada yer alıyor. Kart değişimi yapmanız için telefonun bataryasını yerinden çıkarmanız gerekiyor. 13 megapiksel kamera ve LED flaş da üste doğru olacak şekilde her iki kenara göre ortalanmış. Hoparlör ise alta doğru yer alıyor ve arkadan bakıldığında hafif sola doğru kaydırıldığı görülüyor.

samsung-galaxy-s4-inceleme-00022

Türkiye’de satılan Samsung Galaxy S4’lerde Exynos 5 Octa işlemci bulunuyor. Bu işlemci dört adet 1.6 GHz Cortex A15 ve dört adet 1.2 GHz Cortex A7 olmak üzere toplam sekiz çekirdek barındırıyor. Yüksek işlemci gücüne ihtiyaç duyulan işlerde Cortex A15 çekirdekleri devreye girerken e-posta kontrolü, sosyal medya hesaplarında gezinme vb. fazla performans gereksinimi olmayan işlerdeyse Cortex A7 görev üstleniyor. Bu yongaset dahilinde PowerVR SGX 544MP3 GPU da bulunuyor. 2 GB RAM barındıran telefonun 16/32/64 GB’lık farklı hafıza seçenekleri bulunuyor. Bizim elimizde 16 GB kapasiteli versiyon bulunuyor.

samsung-galaxy-s4-inceleme-00023

Samsung Galaxy S4’te 802.11a/b/g/n/ac çift-bant Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0+EDR+LE, A-GPS ve GLONASS destekli GPS, NFC, kızılötesi portu giib başlıca bağlantı özellikleri bulunuyor. HSDPA 42.2 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps mobil geniş bant destekleri sayesinde Galaxy S4 şebekelerin desteklediği noktalarda yüksek hızda mobil internet erişimi sağlıyor. İvmeölçer, jiro, yakınlık, pusula, barometre, termometre, nemölçer ve hareket algılayıcı gibi birçok modül de Galaxy S4’te yer alıyor.

Yazılım

Samsung Galaxy S4’te Android 4.2.2 Jelly Bean yüklü olarak geliyor. Tabii ki, bunun üstünde de TouchWiz kullanıcı arayüzünü görüyoruz. Galaxy S4 ile birlikte TouchWiz kullanıcı arayüzünde de bazı değişiklikler yapılmıştı. Yeni yazı tipleri, yenilenmiş ve daha çekici hâle getirilmiş uygulama ikonları ve yeni ana ekran widget’ları sayesinde TouchWiz, Galaxy S4’ün 108op ekranında çok daha hoş bir görüntü sunuyor. Ayrıca Galaxy S III ile birlikte sunulmuş olan “doğadan ilham alan” arayüz tasarımı Galaxy S4’teki TouchWiz’de de korunmuş.

samsung-galaxy-s4-inceleme-00009

TouchWiz kullanuıcı arayüzü birçok özelleştirilmiş işlevle Samsung Galaxy S4’ten alınan verimin daha da fazlalaşmasını sağlıyor. Bildirim tepsisi içinde gelen bildirimlerin gösterilmesini sağlayan bölümün yanı sıra Wi-Fi, Bluetooth, GPS, mobil veri iletişimi gibi işlevleri açıp kapatmayı sağlayan düğmeler bulunuyor. Sağ üst köşedeki düğmeye dokunduğunuzda karşınıza daha fazla seçenek çıkıyor; NFC, uçuş modu, ekran yansıtma, temassız görünüm, akıllı kaydırma gibi işlevleri açma kapatma işlemleri de buradan hızlı şekilde yapılabiliyor. Samsung bu hızlı ayar düğmelerinin sıralamasını istediğiniz gibi düzenlemenize de izin veriyor.

samsung-galaxy-s4-ekran-goruntuleri-00003-jpg

Uygulama menüsüne baktığımızda Google’ın Gmail, Haritalar, Chrome gibi ürünlerine ait Android uygulamalarını görüyoruz. Ayrıca Google Play de ücretli ve ücretsiz birçok uygulamayı indirmeniz için hazır şekilde bekliyor. Bunun dışında çeşitli Samsung uygulamaları da Galaxy S4’te ön yüklü olarak karşımıza çıkıyor. S Planlayıcı ajanda uygulaması, S Voice adı verilen sesli asistan, ses kaydedici, Optik Okuyucu, S Memo not uygulaması, ChatON,Anı Albümü, Dosyalarım gibi uygulamaları Galaxy S4’te de görüyoruz. Bunun dışında Samsung Hub adı verilen uygulama da oyun, öğrenme kılavuzları ve elektronik kitapları tek bir çatı altında toplayan mağaza olma özelliği taşıyor. Tabii ki, Samsung Apps uygulama mağazası da ücretli ve ücretsiz uygulama seçenekleriyle kullanıcıları bekliyor. Bunun dışında Dropbox uygulamasının da Galaxy S4’te yüklü olduğunu görüyoruz. Samsung Galaxy S4 satın alanlara yine 50 GB’lık bulut depolama alanı ücretsiz olarak sunuluyor.

samsung-galaxy-s4-inceleme-00011

Samsung Galaxy S4 ile birlikte S Health adı verilen ilginç bir sağlık ve egzersiz uygulaması da yüklü olarak geliyor. Galaxy S4’te yer alan termometre, nemölçer, adımsayar gibi algılayıcılardan fazlasıyla yararlanan bu uygulama sayesinde günde ne kadar adım attığınızı görebilir, bulunduğunuz ortamın sağlığınız açısından ne kadar uygun olduğunu görebilirsiniz. S Health uygulaması yediğiniz yemeklerin kalorilerini de tutmanızı sağlıyor. Uygulamanın zengin sayılabilecek bir besin listesi var, tabii ki siz de bu listeye yeni yiyecekler ekleyebilir ve sonuçta gün içinde ne kadar kalori alıp ne kadar harcadığınızı saptayabilirsiniz. Adımsayarın oldukça düzgün şekilde çalıştığını, attığınız adımın anında ekranda bir adım sayısı artışa neden olduğunu gördüğümüzü söylememiz gerekiyor.

samsung-galaxy-s4-ekran-goruntuleri-00001-jpg

Tıpkı HTC One gibi Samsung Galaxy S4 de kızılötesi port içeriyor ve bu sayede telefonu bir uzaktan kumanda gibi kullanmak mümkün oluyor. Peel tarafından desteklenen WatchON uygulaması sade kullanıcı arayüzü ve parmak dostu tuş yapısıyla dikkat çekiyor. Aslında bu servis dijital TV servis sağlayıcılarının program rehberlerini de destekliyor, ancak Türkiye’den herhangi bir servis desteklenenler arasında yer almıyor. Bu nedenle WatchON bizde yalnızca uzaktan kumanda işini yapmayı sağlıyor. 2007 model bir Philips HD-Ready TV’yi bile WatchON uygulamasına saniyeler içinde tanıtıp Galaxy S4 ile rahatlıkla kontrol etmeyi başardık. WatchON sayesinde bir uzaktan kumandayı elinizden bırakıp diğerini alma derdinden kurtulabilir, oturma odanızdaki tüm cihazları tek bir yerden kontrol edebilirsiniz.

samsung-galaxy-s4-ekran-goruntuleri-00007-jpg

Samsung Galaxy S4’ün çeşitli yazılım tabanlı kontrolleri bulunuyor. Tüm bu kontrollerin açılıp kapatılmasını bildirim tepsisi üzerinden kontrol edebileceğinizi söylemiştik. Ayarlar bölümü üzerinden de bu işlevlerle ilgili ayarları yapabilirsiniz. Temassız görünüm Galaxy Note II ile birlikte sunulmuştu ve S Pen’i ekran üstünde belirli bir noktada havada bekleterek belirli bir unsur hakkında önizleme veya daha fazla detay görüntülemesi yapma imkanı veriyordu. Galaxy S4’te bu işlev S Pen yerine parmağı havada bekleterek gerçekleştirilebiliyor. Temassız görünüm S Planlayıcı’da istediğimiz gibi çalışmasa da, video oynatıcı uygulamasında zaman çizgisi üstünde istediğimiz anın karesini küçük pencereler şeklinde göstermeyi başardı. Temassız kontrol ise internet tarayıcısı web sayfaları, resimler, müzik parçaları içinde parmaklarınızı ekrana değdirmeden, el hareketlerini kullanarak gezinme, gelen çağrılar bir el hareketiyle cevaplama gibi işlevleri sunuyor.

samsung-galaxy-s4-inceleme-00016

Akıllı kaydırma işlevi de internet tarayıcısı veya e-posta uygulamasında sayfa içinde ekrana dokunmadan yukarı veya aşağı doğru kaydırma yapmayı sağlıyor. Galaxy S4 bunu yaparken göz hareketlerinizi izliyor ve buna göre gerekeni yapıyor. İşlev kapsamında cihazı oynatma veya kafanızı oynatma gibi iki farklı seçenek sunuluyor ve seçiminize göre sistem çalışıyor. Ayrıca Ayarlar bölümünde bu işlevin çalışma hızını belirlemenizi sağlayan bir ayar da bulunuyor. Akıllı kaydırma, tüm ayarları yaptıktan sonra oldukça düzgün şekilde çalışıyor. Yalnız cihazı kaydırma seçeneğini tercih etmeniz daha iyi olabilir, çünkü sayfayı kaydırmak için kafayı yukarı ve aşağı doğru oynatmak bir süre sonra boyun ağrısına neden olabilir. Akıllı duraklatma da benzer bir mantık çerçevesinde, Video uygulaması içinde video izlerken ekrana bakmadığınız durumlarda videonun otomatik olarak duraklatılmasını sağlıyor. Bu işlev de oldukça düzgün şekilde işliyor.

Galeri: Samsung Galaxy S4’ten Ekran Görüntüleri

Performans ve Batarya

Samsung Galaxy S4’ün barındırdığı Exynos 5 Octa işlemcide 1.6 GHz maksimum hıza sahip dört adet Cortex A15 ve 1.2 GHz maksimum hızda çalışan dört adet Cortex A7 çekirdek yer alıyor. ARM’in big.LITTLE olarak adlandırılan bu mimarisi kapsamında yüksek performansın gerekli olduğu durumlarda Cortex A15 işlemciler devreye girerken, fazla işlemci gücüne ihtiyaç duyulmayan süreçlerde düşük güç tüketimli Cortex A7 çekirdekler işleri üstleniyor. Böylelikle performans ve güç tüketimi arasında bir denge sağlanmış oluyor.

samsung-galaxy-s4-inceleme-00015

Samsung’un amiral gemisi Galaxy S telefonları her zaman düzgün seviyenin de ötesinde kullanıcı deneyimi sunmuştur. Galaxy S4 de bu kuralı bozmuyor. Telefonun TouchWiz kullanıcı arayüzünde gezinmek fazlasıyla akıcı şekilde gerçekleşiyor, uygulamalar hızlı şekilde açılıyor, hareket tabanlı kontrollerde de tepkiler yeterli seviyede. İnternette gezinme deneyimi de sizi hayalkırıklığına uğratmayacaktır. 1080p ekranda masaüstü web sitelerini bile oldukça iyi şekilde görüntüleyebilirsiniz. Hem özelleştirilmiş varsayılan internet tarayıcısı hem de Chrome, SunSpider benchmark testinde 1000 ms altına iniyor ve iPhone 5’in Safari’siyle başabaş sonuç veriyor.

Samsung
Galaxy S4
HTC Butterfly HTC One Sony
Xperia Z
Quadrant 12803 7741 12314 8074
AnTuTu 28094 20573 22289 20435
GeekBench 3037 1848 2673 Veri Yok
3DMark Ice Storm 9726 9894 Veri Yok Veri Yok
3DMark Ice Storm Extreme Veri Yok 6114 Veri Yok Veri Yok
SunSpider 917.7 ms +/- %7.7 1117.2 ms +/- %5.0 1109.0 ms +/- %4.7 1850.7 ms +/- %2.4

Samsung Galaxy S4’ün 2600 mAh kapasiteli bataryası katalog değerlerine bakıldığında 370 saate kadar bekleme, 17 saate kadar konuşma ve 62 saate kadar müzik dinleme fırsatı sunuyor. Telefonu yüzde 100 şarj ettikten sonra gerçekleştirdiğimiz yoğun benchmark testleri, fotoğraf ve video çekim işleminden sonra Galaxy S4’ün yüzde 40’lık şarjı bulunmaktaydı. Görünen o ki, Galaxy S4 video izleme veya oyun oynamak gibi ekran ve işlemciyi fazlasıyla kullanan işler dışında bir günü fazlasıyla çıkarabilecek, hatta ikinci gün bile birkaç saat kullanılabilecek bir cihaz.

samsung-galaxy-s4-ekran-goruntuleri-00020-jpg

Galaxy S4’ün çekim kalitesi de oldukça iyi seviyede. Telefon görüşmeleri de yüksek kalitede gerçekleşiyor, karşı tarafın sesini gayet berrak ve mekanik olmayacak şekilde duyuyorsunuz. Galaxy S4’ü kullandığımız süre boyunca yaptığımız bir çağrının aniden kesilmediğini de belirtmeden geçmeyelim.

Kamera

Samsung Galaxy S4 gibi amiral gemisi niteliğindeki bir akıllı telefonun kamerasının sıradan olması beklenemezdi. Arkadaki kamera 13 megapiksel maksimum çözünürlük desteği sunuyor. Otomatik odaklama özelliğine sahip olan bu kameranın yanında LED flaş yerleştirilmiş.

Kamera uygulamasında Samsung Galaxy Camera’da gördüğümüz kamera arayüzünden izler görüyoruz. Fotoğraf ve video çekim tuşlarının aynı ekranda bulunduğunu ve ekranın sağ kenarına yerleştirildiğini görüyoruz. Bunların altına da MOD tuşu yerleştirilmiş. Samsung Galaxy S4, çeşitli koşullarda en iyi çekimi yapmanızı sağlayacak akıllı çekim modları bulunduruyor. En iyi yüz, en iyi fotoğraf, sesli fotoğraf, hareketli fotoğraf, dram, zengin ton (HDR), panoramik gibi modlar da bunlar arasında yer alıyor.

samsung-galaxy-s4-inceleme-00014

İkili çekim özelliği de Samsung Galaxy S4’ün hem arka hem de ön kamerasının kullanılarak fotoğraflar çekilmesini sağlıyor. Böylelikle sadece kameranın önündekiler değil, arkasında bulunan ve çekimi gerçekleştiren kişi de çerçeveye bir şekilde girmiş oluyor. İkinci kameranın çerçevesini dilediğiniz noktaya sürükleyerek yerleştirebilirsiniz. Ayrıca çerçeveyi de sunulan seçenekler arasından dilediğinizle değiştirebilirsiniz. Bu arada hangi kamera görüntüsünün küçük pencere içinde yer alacağını belirleme şansına da sahipsiniz.

samsung-galaxy-s4-inceleme-00012

Galaxy S4’te de Instagram-vari efektlerin yer aldığını görüyoruz. Kamera arayüzünde ekranın alt kenarına yerleştirilmiş yukarı yönlü ok işaretine dokunarak tüm efekt seçeneklerini görebilir, bunlarla fotoğraflarınızı daha da güzelleştirebilirsiniz.

samsung-galaxy-s4-ekran-goruntuleri-00019-jpg

Anı Albümü adı verilen uygulama sayesinde belirli bir tarihte, mekanda veya etkinlikte çektiğiniz fotoğrafların kolajını oluşturabilir, bunları farklı temalarla daha da güzelleştirebilir ve Samsung Galaxy S4’te saklayarak canınız istediğinde açıp göz gezdirebilirsiniz.

samsung-galaxy-s4-kamera-00019-jpg

Galeri: Samsung Galaxy S4’ün Kamerasından Fotoğraflar

Samsung Galaxy S4’ün 13 megapiksel kamerası detaylar konusunda oldukça iyi. Çektiğiniz yüksek çözünürlüklü fotoğraflara daha büyük ekranda göz atıp yakınlaştırma yaptığınızda bile detayların birkaç seviye boyunca bulanıklaşmadan korunduğunu görebilirsiniz. Renk doğruluğu ve parlaklık bakımından da Galaxy S4’ün kamerası kendinden bekleneni veriyor. Otomatik odak sayesinde yakın çekimlerde de sizi fazlasıyla memnun edecek sonuçlar alacaksınız. Kapalı mekanlarda ve loş ortamlarda çekilen fotoğraflarda da sonuçlar hiç de fena sayılmaz. Otomatik mod ile gece gerçekleştirdiğimiz manzara çekimlerinde pozlamanın varsayılanda yüksek olarak ayarlandığını gözlemledik. Bu sayede daha parlak ve canlı çekimler elde ediliyor, ancak ışığın saçıldığı bölümlerde gürültü biraz daha fazla şekilde gözlemleniyor.

Video: Samsung Galaxy S4’ün Kamerasından 1080p Video

Diğer üst sınıf telefonlar gibi Galaxy S4 de 1080p Full HD video kaydı gerçekleştiriyor. Otomatik odaklama ve pozlama özelliğini videoda da kullanmak ve çerçevenin değişen koşullara göre çekimi otomatik olarak ayarlamak mümkün. Ancak akşamüstü aydınlığı, karşı tribünün gölgesinin vurduğu stadyum gibi nadir koşullarda ekrana dokunarak aydınlık ayarını düzenlemek istediğinizde amaçladığınız sonucu almanız mümkün olamayabiliyor. Görüntü stabilizasyon özelliği video çekiminin daha dengeli olmasına yardımcı oluyor. Bu özelliğin devreye girdiğini ve videoyu düzeltmeye çalıştığını farketmek mümkün oluyor, çünkü karelerin hızlı değiştiği bazı anlarda görüntüde yavaş titreşimler hissediliyor. Bunun dışında stereo ses kaydı oldukça başarılı.

Galaxy S4’ün önündeki kamera da geniş açısıyla birden fazla kişinin aynı kareye sığmasını sağlıyor. Bu hem otoportre çekimlerde hem de bu kamera kullanılarak gerçekleştirilen görüntülü görüşmelerde işe yarıyor.

Multimedya

Samsung Galaxy S4’ün 5 inç 1080p ekranı videoları izlemek için bir hayli elverişli ortam sunuyor. Bu durum telefon tarafından sunulan zengin format desteğiyle daha da zenginleştiriliyor. MP4, DivX, XviD, WMV, H.264, H.263 gibi yaygın formatları destekleyen Galaxy S4’te yüklü gelen Video uygulaması 1080p Full HD videoları bile takılma olmaksızın oynatıyor. Uygulamanın Türkçe alt yazı desteğinin bulunması da bir o kadar memnun edici, böylelikle Google Play Store’dan alternatif bir oynatıcı indirmenize gerek kalmıyor. Popup Play ile videoyu küçük ekranda alıp Galaxy S4’ün menülerinde gezinebilir veya AllShare aracılığıyla oynatılan videoyu TV’ye aktararak telefonda başka uygulamalar açabilir, diğer işlerinizi görebilirsiniz.

samsung-galaxy-s4-ekran-goruntuleri-00017-jpg

Galaxy S4 müzik tarafında da MP3, WAV, eAAC+, AC3, FLAC gibi geniş bir format desteği sunuyor. Müzik uygulaması telefonun hafızasında veya takılı olan bellek kartındaki şarkıları otomatik olarak kütüphaneye ekliyor. Müzik meydanı adı verilen bir bölüm telefondaki şarkılardan ruh hâlinize göre otomatik olarak listeler oluşturma fırsatı veriyor. Bu işlevin düzgün işlemesi için Galaxy S4’ün hafızasında en az 25 şarkının bulunması gerekiyor.

samsung-galaxy-s4-ekran-goruntuleri-00018-jpg

Group Play de Samsung’un Galaxy S4’te en fazla reklamını yaptığı özelliklerden birisi arasında yer alıyor. Bu özellik sayesinde telefonunuzu bir yayın noktası hâline getirebilir, Galaxy S4’ten çaldığınız şarkıların sizin telefonunuza bağlı başka Group Play destekli cihazlarda da aynı anda çalmasını ya da Galaxy S4’ünüzde görüntülediğiniz fotoğrafların diğer bağlı cihazların ekranında görünmesini sağlayabilirsiniz. Bu durumların terslerinin de geçerli olduğunu, sizin de Group Play yayınına ev sahipliği yapan başka bir cihaza bağlanabileceğinizi belirtelim. Ayrıca Group Play ile arkadaşlarınızla oyun da oynayabilirsiniz. Group Play’in kullanımı sırasında cihazın internet bağlantısının devre dışı bırakıldığını da hatırlatalım.

HTC One’ın yüksek ses kalitesi sunan BoomSound destekli stereo hoparlörüne karşılık Samsung Galaxy S4’ün arkasında tek bir hoparlör yer alıyor. Bu hoparlör HTC One’ın seviyesinde ses çıkışı sunmuyor olsa da, yine de beklenenden güçlü ve bas bakımından doyurucu bir ses sunduğunu söyleyebiliriz.

Sonuç

Galaxy S4 çıkalı birkaç ay oldu, bu telefonun çıkmasını hevesle bekleyenler bu telefonu büyük ihtimalle çoktan satın aldı. Ancak henüz kararını vermemiş olan, Galaxy S4 ile diğer seçenekler arasında gidip gelen kullanıcılar için yorum yapabiliriz. Galaxy S4, şu an itibarıyla hâla güncelliğini koruyan bir telefon. 5 inç 1080p ekranı görsel zevki fazlasıyla yaşamanızı sağlayacaktır. Performansı da memnun edecek seviyenin bile bir hayli üzerinde. Kamerası her ne kadar HTC One’ın kamera hünerlerinden geri kalsa da iyi işler çıkarıyor. Hoparlörü için de kameranınkine benzer bir yorum yapabiliriz. Video işlevleri bakımından da diğer birçok Android üst sınıf Android telefonundan daha iyi noktada duruyor, özellikle de yerleşik alt yazı desteği konusunda. Öte yandan her ne kadar plastikten yapılıyor diye çok fazla eleştiri alsa da, Galaxy S4’ün bir çekiciliği var ve bu telefonun tasarımını gerçekten çok beğeniyoruz.

samsung-galaxy-s4-inceleme-00009

Önümüzdeki haftalarda Galaxy Note 3 piyasaya çıkacak ve büyük ihtimalle Galaxy S4 ile aynı işlemciyi barındıracak, tasarımı da aşağı yukarı bu çizgide olacak. Eğer daha büyük ekranlı telefonları kullanma noktasında probleminiz yoksa ve kapasitif kalem kullanma fikri kulağınıza hoş geliyorsa o telefonu tercih edebilirsiniz. Aksi takdirde Galaxy S4 sizin için gayet makul bir tercih olabilir. Galaxy Note 3’ün dışında önümüzdeki haftalarda birçok yeni Android telefonun Türkiye pazarına girdiğini göreceğiz. Bu telefonlar Snapdragon 800 gibi daha güncel işlemci barındırıyor olacaklar. Ayrıca iPhone 5S’i de yıl sonuna doğru Türkiye’de göreceğiz. Ancak tüm bu yeni üst sınıf telefonların varlığına rağmen Galaxy S4 seçenekler listenizde mutlaka yer alacaktır. Bu yeni telefonlar yerine Galaxy S4’ü seçmeniz sizi çok da pişman etmeyecektir gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER