Manşetler

Samsung Galaxy Note 7 krizine rağmen üçüncü çeyrekte kârını artırdı

samsung pil

samsung galaxy note 7Samsung için yılın üçüncü çeyreğinin son bölümü Galaxy Note 7 kriziyle geçmişti. Akıllı telefonun bataryasında yaşanan problemler nedeniyle cihazın tüm dünyada geri çağırılması ve ardından yaşanan süreç, halen teknoloji dünyasının gündemini meşgul ediyor. Ancak bütün bu sorunlara rağmen, Samsung yılın üçüncü çeyreğinde daha önceki kâr öngörülerini aşmayı bekliyor. 2016’nın üçüncü çeyreği için yayınlanan gelir rehberinde şirketin operasyon kârının 7.8 trilyon won (21 milyar TL) olmasının öngörüldüğü belirtildi. Toplam satış geliri beklentisi ise 49 trilyon won (134 milyar TL) olduğu ifade edildi. Samsung, 2015’in üçüncü çeyreğine kıyasla toplam kârını 4 milyar won (11 milyon TL) civarında artırmış olacak.

Samsung tarafından açıklanan rakamlar, analistlerin öngörülerini de boşa çıkarıyor. Ancak Note 7’nin geri çağırılma kararının etkilerini hissettiren bazı işaretler de sonuçlarda görülüyor. Temmuz ve eylül arasındaki dönemdeki toplam satışlar analist beklentilerinin de altında kalırken, Note 7 ile ilgili problemlerin gün yüzüne çıkmasıyla birlikte satış beklentisinin ciddi ölçüde gerilediği görülüyor. Rakamlar yıllık bazda bir artışı öngörse de, bir çeyrek önce son iki yılın en yüksek kârını yakalamış Samsung’un daha iyi bir performans sergileyebileceği belirtiliyor. Bloomberg’e konuşan analist Chung Chang Won, Samsung’un bu yıl içinde çok çok daha iyi performans sergilemesinin beklendiğini dile getirdi. Won, geri çağırma maliyetlerinin bu planda bir gedik oluşturduğunun altını çizdi.

Güney Koreli elektronik devinin mobil birimi ise süregelen bir problemle mücadeleye devam ediyor. Samsung’un toplam kârı, diğer birimlerin performansı sayesinde ayakta kalıyor gibi gözüküyor. Rehberin yayınlanmasından önce konuşan analist Lee Seung-woo, geri çağırma kararının mobil birimini kötü etkilediğini kabul etti. Analist, diğer birimlerin özellikle yarı iletken biriminin performansı sayesinde iyi rakamlara ulaşılacağını sözlerine ekledi. Bu noktada yarı iletken fiyatlarının son zamanlarda ciddi ölçüde arttığını belirtmekte fayda var.

Samsung Galaxy Note 7 cephesinde belirsizlik sürüyor

Chung Chang Won, mobil birimi için işler kötüye gitmediği ve bileşen birimi yüksek performansını sürdürdüğü takdirde Samsung hisselerindeki artışın devam edeceğini belirtti. Ancak Samsung Galaxy Note 7 konusunda toz duman henüz dağılmışa benzemiyor. Yenilenmiş bir Note 7’nin uçakta alev alması, endişelerin yeniden canlanmasına neden oldu. Konuya ilişkin inceleme halen devam ediyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER