Teknoloji

Samsung da uzaydan uydularla internet bağlantısı sunma peşinde

samsung ces 2023

samsung-logo-mwc-2015

Samsung havadan internet erişimi yarışına katılan en son yarışmacı oluyor. Ancak görünüşe göre, şirket bu oyuna girmekte biraz gecikmişe benziyor. Samsung’un ABD’nin Teksas eyaletinde bulunan araştırma ve geliştirme biriminin başkanı Farooq Khan tarafından yayınlanan “Cennetten Mobil İnternet” başlıklı makalede, düşük maliyetli interneti herkese ulaştırmak için 4 bin 600 mikro uydudan bir ağ oluşturma modeli ortaya konuluyor.

Uyduların oluşturması öngörülen bu ağ sayesinde internet erişimi yerde konumlandırılmış şebekelere göre daha hızlı internet erişiminin sunulacağı Khan tarafından dile getiriliyor. Bu mikro uyduların yörüngesi yerden 160 ile 2 bin kilometre arasında yükseklikte konumlandırılacak ve bunlar ayda 1 zetabayta varan trafiği işleyebilecek yetenekte veya 5 milyar kullanıcı için aylık 200 GB’lık veri iletişim imkanı sunabilir kapasitede olacak.

Google, Facebook, OneWeb ve Elon Musk’ın girişimi olan SpaceX’in de uydular, uçan araçlar veya balonlarla internet erişimi sağlama planları bulunuyor. Samsung’un planı daha çok SpaceX’in uydu tabanlı internet erişim hizmeti modeline benziyor. Musk gelecek yıl uydularının testine başlamak için gerekli izinlerin başvurusunu çoktan yapmış olmasına rağmen, Samsung’un bu araştırma makalesiyle niyetini ortaya koymuş olmasının ötesinde bir duyurusu bulunmuyor.

Makelede bu girişim için ne kadar paranın gerekli olacağına dair bir tahmin de bulunmuyor. Buna rağmen Khan 5G iletişim teknolojisinin geliştirilmesi için yapılacak çalışmaların maliyeti azaltmada yardımcı olacağını dile getiriyor. Khan mevcut elektronik sistemlerin vizyonunu gerçekleştirmek için yeterli olmadığına dikkat çekiyor, ancak yongalar üzerinde yapılacak araştırmalarla birlikte ihtiyaç duyulan performansın en sonunda sunulabileceğini öngörüyor.

Khan uydularla ilgili olarak geliştirdiği vizyonunu ortaya koymaya başlamışken, Google’ın balonları ve Facebook’un insansız uçakları havada test ediliyor. Eğer Samsung’un havadan internet erişimi sunma planları ciddiyse, şirketin bir an önce somut bir şeyler ortaya koyması gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER