Teknoloji

Facebook: İnsansız hava araçlarımız Boeing 747 boyutunda olacak ve yıllarca uçabilecek

Facebook Android uygulamasının performans artışını Afrika seyahatine borçlu

facebook-logo-220614

Facebook’un güneş enerjisiyle çalışan ve lazer teçhizatı bulunan insansız hava araçlarıyla dünyanın ücra noktalarına internet erişimi götürmeyi amaçladığı bir süredir biliniyor. Çalışmalara dair detaylar ise bugüne kadar pek ortaya çıkmamıştı. Ancak projenin liderlerinden birinin yaptığı açıklamalar sayesinde Facebook’un insansız hava araçlarına dair son derece ilginç bilgiler gün yüzü gördü.

Facebook Connectivity Lab’in mühendislik direktörü Yael Maguire, Mashable Social Good Summit’te insansız hava araçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu araçların aylarca hatta yıllarda havada kalabileceğini ifade eden Maguire, bunun için uçakların hava durumunun ve hava boşluğunun üzerinde uçması gerektiğinin altını çizdi. Maguire insansız hava araçlarının uçak olarak nitelenmesi gerektiğini, çünkü boyut bakımından Boeing 747’ye yakın olacaklarını belirtti. İnsansız hava araçlarının altı veya yedi Toyata Prius boyunda olacağını söyleyen Maguire, ağırlığının ise otomobilin dört lastiğinden fazla olmayacağının altını çizdi.

Facebook’un internet sağlayıcı insansız hava araçlarını ne zaman ve nerede havaya göndereceği şu an için bilinmiyor. Maguire 2015 yılında ABD’de test gerçekleştirmeyi umduklarını ifade ederken, Hindistan ve Latin Amerika, Afrika ve Asya’da bulunan 21 ülkenin daha incelendiği belirtildi. Facebook’un bü ülkelerdeki farklı havacılık kurallarına nasıl yaklaşacağı henüz bilinmiyor.

Facebook’un dünyanın ücra noktalarına insansız hava araçlarıyla internet erişimi taşıma yönündeki girişimi geçtiğimiz yıl başlatılan Internet.org projesinin bir kolunu oluşturuyor. Google da Project Loon adını verdiği ve aynı işi balonlar aracılığıyla gerçekleştirdiği bir projenin testlerini sürdürüyor.

İLGİLİ HABERLER