Teknoloji

Rusya FBI’ın iç iletişimine kadar sızmayı başarmış

rusya fbi

Barack Obama yönetimi, 2016’nın sonunda Rusya‘nın aynı yıl içinde gerçekleştirilen ABD başkanlık seçimlerine müdahalede bulunduğunu gösteren kanıtlara ulaşmış ve bu süreçte rolü olan Rus diplomatları sınır dışı etmişti. Yahoo News’te yayınlanan bir haber, Rusya ve diplomatlarının ABD’deki faaliyetlerinin seçimlere müdahaleden biraz daha fazlası olduğunu gösteriyor.

Habere göre, ABD’nin ülkeden gönderdiği diplomatlardan bazıları, uzun yıllardır devam eden ve 2010’da FBI’ın iç iletişim kanallarına sızan bir istihbarat operasyonunda görev yapıyordu. Rusların şifreli iletişimi çözme konusunda zaman içinde belirgin bir ilerleme kaydettiği ve farklı teknolojilerden de yararlandığı haberde dikkat çeken noktalar arasında bulunuyor. Rusların FBI ajanları arasındaki iletişimi izleyebildiği ve bu iletişime müdahale edebildiği belirtilirken, bunun gerçek zamanlı olarak yapılıp yapılamadığı bilinmiyor.

Rusların çözmeyi başardığı şifreli iletişimlerde en yüksek seviyede şifreleme uygulanmadığına dikkat çekiliyor. Ancak bu durum, olayın ABD açısından endişe verici olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Rusya’nın sistemin güvenliğini nasıl aştığı da belirsizliğini koruyor. Akıllara gelen ilk ihtimal bir köstebek olsa da, ortada bu ihtimali destekleyecek kuvvette deliller bulunmuyor.

Yahoo News’e konuşan isimsiz bir CIA yetkilisi, Rusya’nın insan kaynağını teknik saldırı olarak gizleme yeteneğine dikkat çekiyor. Köstebek veya köstebeklerin sadece konuşmaların geçtiği yerlerde dolaşarak da gerekli bilgilere ulaşmış olabileceği belirtiliyor.

FBI’ın yeni ve daha iyi şifrelenmiş radyo sistemleriyle Rusların girişimlerini engellediği ifade ediliyor. Bu sızmanın ABD’ye ölümcül zararları da olmamış gibi görünüyor. Rusların şifreleri çözdüklerini belli etmesinin de ele geçirilen bilgilerden yararlanmasını engellediği söyleniyor.

ABD Rusya müdahalesine karşı neden daha erken harekete geçmedi?

Rusya’nın ABD’nin istihbarat birimlerine ve iç iletişimlerine sızmaya çalıştığı 2012’de ortaya çıkmıştı. Bu tarihin ardından pek çok Amerikan devlet kuruluşunun iletişimde kullandığı teknoloji ve yöntemler bu tarihin ardından değiştirilmiş ve güvenlik seviyesi yukarıya çekilmişti.

Beyaz Saray’ın bu konuda neden daha erken harekete geçmediği sorusu da akıllara geliyor. Rusya, bir taraftan istihbarat faaliyetlerini yoğunlaştırırken perde önünde ABD’yle işbirliği sözü verdiği için Beyaz Saray’ın aceleci davranmadığı düşünülüyor. Ancak 2016 başkanlık seçimlerine müdahalenin ardından Rusya’nın tavrının daha iyi anlaşıldığı ve Beyaz Saray’ın da bu olayın sonrasında harekete geçtiği ifade ediliyor.

İLGİLİ HABERLER