Teknoloji

Rus kozmonotun videosunda görünen belirsiz “uzay misafirleri”

uzay misafirleri

Şu anda Uluslararası Uzay İstasyonunda bulunan mürettebat üyelerinden biri Rus kozmonot Ivan Vagner. Kozmonot son zamanlarda Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan Dünya’nın videosunu çekiyordu. Hızlı çekim videosunda yakalamak istediği şey, istasyondan görülebilen güzel kuzey ışıklarıydı.

Ancak videoda “uzay misafirleri” olarak adlandırdığı başka bir şey daha yakaladı. Videonun ilk bölümünde, ufukta hızla belirip kaybolan beş adet çok parlak ışığı kısa süreliğine görebilirsiniz. Neredeyse düz bir çizgide dizilmiş bu ışıkların büyük olasılıkla SpaceX’in 18 Ağustos’ta fırlattığı Starlink uydularından birkaçına ait olduğu söyleniyor.

Işıklar kesinlikle Starlink uydularında gördüğümüz diğer görüntülere benziyor olsa da, şu hâlâ anda tanımlanamadılar. Vagner bunların göktaşları mı yoksa uydular mı olduğunu merak etti, ancak muhtemelen ikinci seçenek geçerlidir.Kozmonot, Roscosmos’a uzay ajansı yetkilileriyle birlikte videoyu retweetleyerek nesnelerden bahsetti, videoyu ilginç ve gizemli olarak nitelendirdi.

Roscosmos Sözcüsü Vladimir Ustimenko, Rusya Bilimler Akademisi Uzay Araştırma Enstitüsü’nden araştırmacılar ve bilim adamları ne düşündüklerini söyleyene kadar sonuç çıkarmak için henüz çok erken olduğunu belirten bir açıklama yaptı. Kesinlikle resmi cevabı bekleyeceğiz, ancak SpaceX’in, uydularının parlaklığı nedeniyle Dünya merkezli teleskoplardan alınan görüntüleri kirlettiği için ağır bir şekilde eleştirilmekte olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

SpaceX’in, ISS’den alınan video ve görüntülerde sorunlara neden olan son derece parlak uyduları için yeniden eleştiri almaya başlayacağına bahse gireriz. Şirket, uydularının parlaklığını azaltmak için çeşitli yöntemler test ediyor, ancak girişimlerinin işe yarayıp yaramadığı henüz belirsiz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER