Teknoloji

Reddit’in yeni API politikası geliştiricilere pahalıya patlayabilir

reddit
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Reddit’in API erişimi için para alacağını açıklaması, en popüler üçüncü taraf Reddit uygulamalarından biri olan Apollo’nun geleceğini tehlikeye atmış gibi görünüyor. Apollo, değişiklikleri uygulamasının mevcut haliyle devam etmesi için milyonlarca dolar harcamasını gerektireceğini söyleyerek yeni API fiyatlandırması konusunda alarm veriyor.

Şirket, yapay zekâ şirketlerinin platformlarını büyük dil modellerini eğitmek için kullanmalarındaki artışa atıfta bulunarak geçen ay API kurallarında kapsamlı değişiklikler duyurmuştu. Şirketin verisinin gerçekten değerli olduğunu söyleyen CEO Steve Huffman, “Ancak tüm bu değeri dünyanın en büyük şirketlerinden bazılarına ücretsiz olarak vermemize gerek yok” şeklinde konuşmuştu.

Ancak şimdi, bağımsız uygulama üreticilerinin de 19 Haziran’da yürürlüğe girmesi planlanan daha pahalı yeni planlara tabi olacağı görülüyor. Reddit, API fiyatlandırmasını resmi olarak açıklamasa da, Apollo’nun tek geliştiricisi olan Christian Selig, uygulamasının yeni politikalar uyarınca “olduğu gibi” devam etmesi için 20 milyon dolar ödemesi gerektiğini söylüyor.

Selig’in konuyla ilgili olarak platformda yaptığı paylaşımda şu ifadeler yer alıyor: “50 milyon talebin maliyeti 12 bin dolar. Hayal edebileceğimden çok daha fazla bir rakam. Apollo geçen ay 7 milyar istekte bulundu. Bu da ayda yaklaşık 1.7 milyon dolar veya yılda 20 milyon ABD doları anlamına geliyor.”

Bu fiyatlandırma, tasarım detayları ve Reddit’in orijinal uygulamasının ötesinde işlevsellik sağlaması nedeniyle geniş çapta övülen Selig ve Apollo’yu zor durumda bırakıyor. Uygulama abonelik sunsa da mevcut geliri, yüksek API maliyetini karşılamak için yeterli değil. Selig; ortalama bir kullanıcının günde yaklaşık 344 API çağrısı yaptığını ve bunun da abonelik fiyatlarını ayda en az 2.50 dolara yükseltmesini gerektireceğini söylüyor (şu anda çoğu abonenin ayda 0.99 dolar ödediğini de vurguluyor). Ayrıca bu uygulamayı çok daha yüksek oranlarda kullanan Apollo’nun ileri düzey kullanıcılarını veya uygulamanın ücretsiz kullanıcılarını hesaba katmıyor.

Reddit’in yaşadıkları akıllara Twitter’ı getiriyor

Yaşananların akıllara Twitter’ı getirdiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Mikro blog servisi üçüncü taraf istemci uygulamalarını yasaklarken, aynı zamanda API’sini daha önce Twitter verilerine daha yüksek düzeyde erişime bağımlı olan araştırmacılar ve işletmeler için olağanüstü pahalı hâle getirmeye karar vermişti.

Bu noktada Reddit’in geliştircilere yönelik tutumunun Twitter’ınki kadar sert olmadığını belirtmek gerekiyor. Selig, şirketle birden fazla görüşmesi olduğunu ve konuştuğu temsilcilerin değişiklikler hakkında “iletişimsel ve medeni” olduğunu belirtiyor. Bir şirket sözcüsü, şirketin üçüncü taraf uygulamalarının varlıklarını sürdürmesini istediğini dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER