Teknoloji

Qualcomm Snapdragon X80 5G mobil modem ve FastConnect 7900 bağlantı sistemi tanıtıldı

qualcomm snapdragon x80 5g

Qualcomm Snapdragon X80 5G adını taşıyan en yeni amiral gemisi mobil modemini tanıttı. X80 5G, son derece yüksek 5G hızlarını yapay zekâ ile eşleştirmeyi ve uydu bağlantısı desteğini genişletmeyi amaçlıyor. X80 5G, akıllı telefonlar, genişletilmiş gerçeklik (XR) cihazları, bilgisayarlar, araçlar ve endüstriyel IoT cihazlarında kullanılacak. Bu modemde özel bir yapay zekâ işlemcisinin olduğu da Qualcomm tarafından dikkat çekilen noktalar arasında yer alıyor.

Qualcomm’un en yeni amiral gemisi Snapdragon modemi, gecikmeyi azaltırken gelişmiş veri hızları, kapsama alanı ve güç verimliliği vadeden tensör hızlandırıcılı özel bir 5G AI işlemciye sahip. Yerleşik 5G AI Suite Gen 3, kapsama alanı ve konum doğruluğuna yardımcı olacak yapay zeka geliştirmeleri sunuyor. Qualcomm, bir mmWave ağına bağlandığında yüzde 10 daha az güç tüketimi ve yüzde 30 daha iyi konum doğruluğu sağlandığını belirtiyor.

Snapdragon X80, dar banttan (NB) karasal olmayan ağlara (NTN) uydu iletişim desteğine tam entegre olan ilk 5G modemi olma özelliğini taşıyor. Bu da , yılın ilerleyen dönemlerinde uydu bağlantısını destekleyen daha fazla amiral gemisi akıllı telefonla karşılaşmamızın mümkün olduğu anlamına geliyor.

En yüksek indirme hızları 10 Gbps olarak derecelendirilirken, yüklemelerin hem 5G mmWave (10 taşıyıcı toplama) hem de 6 GHz altı (5 taşıyıcı toplama) frekans desteğiyle teorik olarak 3,5 Gbps’ye ulaşması gerekiyor. X80 ayrıca 6 alıcı anten mimarisini de beraberinde getiriyor ve 6x downlink taşıyıcı toplama ve yapay zeka tabanlı mmWave menzil genişletme özelliğine sahip ilk 5G modem olarak dikkat çekiyor. X80, Snapdragon X75 modemle aynı QTM565 mmWave antenini kullanıyor.

Qualcomm Snapdragon X80 5G modem taşıyan ilk cihazların 2024’ün ikinci yarısında kullanıcıların karşısına çıkması bekleniyor.

Qualcomm Snapdragon X80 5G ile birlikte FastConnect 7900’ü de duyurdu

Qualcomm ayrıca Wi-Fi, Bluetooth ve Ultra Geniş Bant bağlantısını tek bir 6 nm çipte birleştiren ilk sistem olan FastConnect 7900 mobil bağlantı sistemini de duyurdu. 5,8 Gbps’ye kadar en yüksek hızlara sahip en yeni Wi-Fi 7 standardını, ayrıca mekansal ses özellikli Bluetooth 5.4 standardını ve ANT+ desteğini destekler.

Modül aynı zamanda belirli kullanım örneklerine ve ortamlara uyum sağlarken optimize edilmiş gecikme ve güç tüketimi sağlayan yapay zekâ geliştirmelerinden de yararlanıyor. Qualcomm, önceki FastConnect 7800 modülüne göre yüzde 40’a kadar daha düşük güç kullanımı iddia ediyor.

Qualcomm ayrıca Wi-Fi menzili ve Bluetooth kanal sesi ile yakınlık farkındalığı yeteneklerini de öne çıkarıyor. FastConnect 7900, çeşitli işletim sistemlerini çalıştıran birden fazla cihazı akıllı ses değiştirme ve cihazların yakın keşfi ile bağlamak için Genişletilmiş Kişisel Alan Ağı Teknolojisini (XPAN) ve Snapdragon Seamless’ı destekliyor.

Wi-Fi çipi, cihazlar ve aksesuarlar arasında düşük gecikmeyle anında bağlantı için Yüksek Bant Eşzamanlı (HBS) standardını destekliyor. Qualcomm FastConnect 7900’ün ticari olarak 2024’ün ikinci yarısında piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER