EğlenceManşetler

Peugeot arka kanatsız hiper yarış otomobili 9X8’i tanıttı

peugeot 9x8 hiper otomobil
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Fransız otomobil üreticisi Peugeot, gelecek yıl Dünya Dayanıklılık Şampiyonası serisinde ve 24 Saat Le Mans’ta yarışacağı yeni hibrit hiper otomobilini tanıttı. Bu otomobil, motor sporlarında söylendiği gibi gerçekten hareketsiz dururken bile hızlı görünüyor, ancak sadece bu kadar etkileyici görünmekle kalmıyor. Aynı zamanda tipik bir arka kanadı yok, yani Peugeot tasarımcıları ve mühendisleri, bir tür aerodinamik bastırma kuvveti yaratabilecekleri konusunda büyük bir meydan okumaya girişiyorlar. Böylelikle prototip yarışlarında baskın oyuncu olan Toyota ile rekabet edecekler.

9X8 adlı yeni otomobil aynı zamanda dünyanın en iyi spor otomobil yarışları serisini takip etmeye başlamanın en son nedeni, çünkü bu, çeşitli otomobil üreticilerinin yeni Le Mans Hypercar sınıfını ciddiye aldıklarını ve gerçekten ilginç ve farklı araçlar tasarlamak için çok çaba sarf etmeye istekli olduğunu gösteriyor. Peugeot, gelecek yıldan itibaren Toyota ve tek araçlı ekip Glickenhaus’a katılarak bu radikal otomobille yarışacak. Üstelik, Ferrari de 2023’ten itibaren bir araçla rekabete katılacak. Bu, İtalyan spor otomobil üreticisinin yarım yüzyıldan fazla bir süreden sonra ilk prototip sınıfı yarış arabası olacak.

Le Mans Hypercar sınıfı, Audi ve Porsche’nin o zamanlar dayanıklılık yarışlarında en iyi prototip sınıfı olan Le Mans Prototip 1’den yüksek maliyetleri gerekçe göstererek çıkmasıyla birkaç yıl önce oluşturulmuştu. Audi ve Porsche, bu seriye katılmak yerine, çok daha ucuz olan ve tamamen elektrikli yarış serisi olan Formula E’ye odaklanmayı seçti, ancak Audi o zamandan beri bu sporu da bıraktığını açıklamıştı. Sonuç olarak, Toyota Le Mans Hypercar serisindeki tek birinci sınıf katılımcı unvanıyla, şimdiye kadar serinin hakimi oldu.

Yepyeni bir yarış sınıfı yaratmak, sporun yönetim organı FIA’nın maliyet konusunu ele almasına izin verirken, potansiyel katılımcılara üstesinden gelmeye çalışacakları yeni bir dizi teknik zorluk sunuyor. Yeni sınıfın LMP1’den biraz daha yavaş olması ve tipik olarak yol otomobillerinde bulunan daha fazla teknolojiyi içermesi bekleniyor.

Peugeot 9X8 hiper otomobil ile ilgili bazı teknik detaylar

Peugeot’nun yeni arabası bir canavar gibi görünüyor. Düzenlemelere göre, Peugeot’nun Fransız şirketi Saft ile birlikte geliştirdiği 900 voltluk bir pil paketinden gücünü alan 200kW’lık bir elektrik motoru, 680 beygir gücünde bir V6 motorla birleşecek. İlginç bir şekilde, düzenlemeler bir yarış sırasında herhangi bir zamanda yalnızca maksimum 680 beygir gücüne izin verdiğinden, Peugeot’nun güç aktarma sisteminin bu iki kaynağın güç çıkışını dinamik olarak dengelemesi gerekecek, çünkü bunlar birbiri ardına daha fazlasını üretebiliyor.

Bunun gibi akıllı teknik çözümler, dayanıklılık yarışları gibi sporları izlemenin nedenlerinden biri, ancak buna ek olarak Le Mans Hypercar sınıfının en azından şu anda çok kuralcı görünmemesi de çekiciliği artırıyor. Peugeot’ya göre, kurallardaki yeteri kadar geniş hareket alanının varlığı kanatsız tasarımı mümkün kılıyor.

Peugeot Sport yaptığı açıklamada, “Sporun aerodinamikle ilgili yeni teknik kurallarının izin verdiği daha fazla esneklik, yenilikçi otomobillerin ortaya çıkışını destekleyen radikal yeni düşünceye izin veriyor ve tasarım ekiplerinin daha da büyük bir katkı yapmasına olanak tanıyor.” dedi. “Peugeot’un mühendisleri ve tasarımcıları, tamamen yeni bir türde bir Hypercar üretmek için yeni yaratıcı süreçler icat etmek ve yerleşik kodlardan kurtulmak için bu fırsattan etkin bir şekilde yararlandı.”

İLGİLİ HABERLER