Teknoloji

ABD kongre baskınının ardından kapatılan Parler uygulaması yeniden açıldı

parler uygulaması

Ocak 2021’de ABD Kongresine yapılan baskının ardından kapatılan sosyal medya uygulaması Parler, bir aylık aranın ardından yeniden açıldı. Basın açıklaması yapan Parler yetkilileri, uygulamanın yeniden kullanıma açıldığını duyurdu. Yapılan açıklamada, Parler uygulamasının halihazırda üye olanlar için açıldığı ve önümüzdeki hafta ile beraber yeni üyeleri kabul etmeye başlayacağı bildirildi.

Genel kullanıcı profili eski ABD Başkanı Donald Trump destekçilerinden oluşan Parler uygulaması, 6 Ocak 2021’de gerçekleşen ABD Kongre baskını sonrasında Amazon’un web sunucu hizmetini kesmesiyle çevrim dışı kalmıştı. Uygulamanın kapatılma kararının altında yatan sebep ise şiddet içeriklerindeki artışın hizmet şartlarını ihlal ediyor oluşuydu. Bu olayların ardından uygulama, Google Play Store ve App Store’dan da kaldırılmıştı. 

Apple ve Google’ın mağazalarından kaldırdığı uygulama, o günlerde ABD’de hızla büyüyordu. Özellikle de eski ABD Başkanı Donald Trump destekçileri tarafından uygulamaya yoğun ilgi gösterilmişti. Yoğun talebin ardından Parler uygulaması ciddi bir rüzgarı arkasına almıştı. Ancak ihlal gerekçeleri öne sürülerek Amazon tarafından uygulamanın sunucu hizmeti kesilmişti.

Şubat ayının başında platformun eski CEO’su John Matze görevinden alınmış, yerine geçici olarak Mark Meckler getirilmişti. Görevi devralan Meckler, Parler uygulamasının ifade özgürlüğü, gizlilik ve sivil diyaloğu koruyan bir sosyal medya platformu olacağını ifade etti.

Şirketten yapılan son açıklamada ise artık büyük teknoloji şirketlerine bağlı kalmadan faaliyete devam edecekleri vurgulandı. Bununla birlikte, Amazon’un sunucu hizmetini kestiği Parler için Los Angeles merkezli SkySilk ile anlaşıldığı açıklandı. Uygulamanın yeniden açılmasının diğer sosyal medya platformlarına nasıl yansıyacağı ise merak konusu. Zira yaşanan olaylardan dolayı, özellikle de Donald Trump destekçilerinin Twitter ve Facebook gibi platformlara oldukça tepkili olduğu biliniyor. Bundan sonrası için uygulamanın popülaritesinde nasıl bir değişim yaşanacağı ise belirsizliğini koruyor.

İLGİLİ HABERLER