Teknoloji

Apple ve Google Parler uygulamasını mağazalarından kaldırdı

parler uygulaması

Geçtiğimiz çarşamba günü ABD Kongre Binasına Trump yanlıları tarafından düzenlenen baskının ardından başta Twitter ve Facebook olmak üzere birçok sosyal medya platformu ABD Başkanı Donald Trump’ın hesaplarını süresiz olarak kapattı. Buna ek olarak Trump ile ilgili birçok sayfa veya platformun da bu uygulamalardan nasibini aldığını gördük. Trump yanlılarının Kongre baskını öncesinde Twitter ve Facebook’un yanı sıra Parler adı verilen bir sosyal medya uygulaması üzerinden de haberleştiklerine dair bilgilerin ışığında Apple, Google ve Amazon gibi devlerden bu platformun uygulamalarını mağazalarından kaldırmaları ve hizmet desteğinin kesilmesi talepleri de gelmişti. Bu talepler karşılık bulmuşa benziyor.

Apple, cumartesi günü Parler’ın App Store’daki varlığını askıya aldı. Bunun öncesinde kendisini “tarafsız sosyal medya” olarak nitelendiren platform, ABD App Store ücretsiz uygulamalar listesinde bir numaraya çıkmıştı.

Apple temsilcisinin Fox Business’a verdiği demeçte, “Her zaman farklı bakış açılarının App Store’da temsil edilmesini destekledik, ancak platformumuzda şiddet tehditlerine ve yasadışı faaliyetlere yer yok.” ifadesi yer aldı. “Parler, insanların güvenliğine yönelik bu tehditlerin çoğalmasını önlemek için yeterli önlemleri almadı. Parler’ı bu sorunları çözene kadar App Store’dan askıya aldık.”

App Store Uygulama İnceleme Kurulu, Parler yöneticilerine, App Store İnceleme Yönergeleri ile uyumlu bir güncelleme alana kadar uygulamalarının App Store’dan kaldırılacağını ve hizmetteki zararlı içerik kaldırılıncaya ve tehlikeli durumları etkili bir şekilde denetleme ve filtreleme becerisi gösterilinceye kadar uygulamanın App Store’dan kaldırılacağını açıklayan bir mektup gönderdi.

Parler Google Play Store’dan da kaldırıldı

Google da geçtiğimiz cuma günü Parler’ı Google Play Store’dan kaldırmıştı. Bir Google sözcüsü, “uzun süredir devam eden politikalarının”, kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğe sahip uygulamaların, şiddeti kışkırtan gönderiler de dahil olmak üzere belirli müstehcen içeriği kaldırmak için önlemler almasını gerektirdiğini kaydetti.

Google sözcüsü yaptığı açıklamada, “ABD’de devam eden şiddeti kışkırtmayı amaçlayan Parler uygulamasında paylaşımların devam ettiğinin farkındayız.” dedi. “Devam eden ve acil olan bu kamu güvenliği tehdidinin ışığında, uygulamanın Play Store’daki varlığını bu sorunları giderene kadar askıya alıyoruz.”

Veri ölçümleme şirketi App Figure, cumartesi günü Parler’ın App Store’da 1,5 milyonu aşacağını tahmin etti. Bunun büyük bir kısmının da Trump yanlısı muhafazakarların Twitter’ı protesto ederek bırakması nedeniyle geldiği düşünülüyordu.

Geçtiğimiz cuma günü ise App Figures, şirket verilerine dayanarak “önceki hafta yaklaşık 12 bin olan indirmelerin 340 binden fazla arttığını” tahmin etti. “Çarşamba ve cuma arasındaki toplam indirme sayısının 450.000’den fazla olduğu tahmin edilmektedir.”

Parler, Topluluk Kurallarına göre misyonunu, “Amerika Birleşik Devletleri Anayasası’ndaki Birinci Maddenin ruhuna uygun bir sosyal platform yaratmak” olarak nitelendiriyor. Aynı topluluk kurallarında platformun “terör örgütleri tarafından veya adına yayınlanan içeriğe, çocuklara yönelik cinsel istismar materyallerine [ve] fikri mülkiyet hırsızlığına izin vermediği de belirtiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER