Teknoloji

Android 12 Snow Cone ile yıllardır bildiğimiz özellikler eklenebilir

android 12 snow cone

Android’in Snow Cone olarak adlandırılacağı düşünülen gelecek sürümü Android 12 ile ilgili sızıntılar artmaya başladı. Sözü edilen özelliklerden bazıları, Google alışılmış özellikleri Android’in doğal unsurları hâline getirmeyi planladığını gösteriyor.

Aslında buna benzer durumları önce de gördük. Samsung, Huawei gibi büyük cihaz üreticileri Google’ın sunduğu temel arayüz üzüne kendi kullanıcı arayüzlerini giydiriyor. Bunu yaparken de çeşitli ek özellikler sunarak farklılık yaratıyor. Geçen 10 yılı aşkın zamandır, örneğin Samsung’un arayüzde yenilikler sunma konusunda epey aktif davrandığını, çıkardığı özelliklerin daha sonra Google tarafından benimsendiğini ve Android’in doğal özellikleri hâline getirildiğini çok gördük.

İşte bu listeye son olarak tek elle kullanım ve kayan ekran görüntüsü alma özelliği de eklenecek. Her iki özellik de Samsung ve diğer bazı Android telefon üreticileri tarafından yıllardır sunuluyordu. Samsung, ekranda görünen içeriğin küçük bir kısmını almak yerine ekranın ötesindeki içeriğin de görüntüsünü almayı sağlayan bir özelliği yıllar önce sunmuştu. Tek elle kullanım modu ise özellikle büyük ekranlı telefonlarda tek elle kullanımı kolaylaştırıyor. Kullanıcı arayüzünü sağ ve sol alt köşeye küçültüyor. Bu özellik de yıllardır birçok Android telefonunda, ek bir özellik olarak sunuluyor. Böylelikle sadece baş parmakla telefonu rahatlıkla kontrol edebiliyorsunuz.

Ne var ki, o kadar çok telefonu deneyimlememize rağmen tek elle kullanım modu genellikle başvurmadığımız bir özellik oldu. Telefonların ekranları büyüdükçe kullanıcı arayüzü de buna uyum gösterdi. Tek elle rahat kullanıma uygun şekilde simgelerin büyütüldüğünü, üst taraflara yerleştirilen kontrol elemanlarının azaldığını gördük. Dokunmatik ekran hareketleri de sayfa içinde ileri veya geri gitmeyi kolaylaştırdığı için genellikle üstte bulunan geri kontrolüne dokunmak için zahmete girmek gerekmiyor.

Kaydırılabilir ekran görüntüleri ise diğerine göre daha fazla heyecan verici bir özellik olacaktır. Bu sayede ekranın sadece görülebilir alanının yerine tamamının ekran görüntüsünü almak mümkün hâle gelecektir.

Son olarak kullanıcının yüzünün telefona göre durumuna bakarak ekran yönünü ayarlayacak bir özelliğin de geleceği söyleniyor. Bu sayede yan biçimde uzanıp telefon ekranına bakarken telefonun ekran yönü yataya çevrilmeyecektir. Ne var ki, sızıntılar bu özelliğin Pixel telefonlara özel olabileceğini işaret ediyor.

Tabii ki, sözü edilen bu özelliklerin herhangi bir tanesinin Android telefonlara geleceği garanti edilmiyor. Geçmişten de bildiğimiz gibi Google, yazılımın son versiyonunda yer almayan bazı özellikleri ön izleme sürümlerinde test edebiliyor.

Android 12 henüz duyurulmadı. Ancak geçen yılları dikkate alırsak, geliştirici ön izleme sürümünün çıkışı yakındır. Android 11 geliştirici ön izleme sürümü 19 Şubat 2020’de çıkmış, bunu temmuz ayında yayınlanan herkese açık beta sürümü ve eylül ayındaki final sürüm izlemişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER