Teknoloji

Palm’dan webOS ile ilgili son havadisler

palm-pre-webos-20090114-600-290-x-174Mobil Dünya Kongresi öncesinde Palm cephesinden gelecek bazı haberleri bekliyorduk, özellikle de GSM destekli Palm Pre’nin haberini… Ancak Palm’ın buradaki temsilcileri oldukça ketum davranıyor ve pek fazla dikkat çekmemeye çalışıyorlar. Üstelik ses getirecek bir duyuru da yapmadılar.

webOS, CES 2009’daki haliyle şu an olduğu gibi duruyor. Ancak şirketten gelen son açıklama çalışmaların sürdüğü yönünde. Üstelik webOS işletim sistemi için oyun geliştirme çalışmaları da yapılıyormuş. Ancak bazıları henüz webOS’in oyunları kaldıracak yeterlilikte olmadığı iddiasında bulunuyor. Palm ise web odaklı uygulamalar nedeniyle oyun seçeneklerinin kısıtlanacağını kabul ederek diğer iddiaları da sessizce kabul ediyor gibi görünüyor. Belki Adobe’nin Open Screen Project oluşumu onları kötü bir durumdan kurtarabilir, nitekim bu yılın sonuna kadar webOS’e Flash desteğinin gelmesi bekleniyor. Palm, beta sürecinde oldukça az sayıda geliştirici ile çalışıyor ve şimdilik onların geri dönüşümlerine ve ihtiyaçlarına göre yazılım geliştirme kitini düzenliyor. Telefonun lansmanının yapılmasından sonra yavaş yavaş geliştirici kadrosu da büyüyecektir. Bu arada Palm kendileri Pre’ye eklemeseler bile geliştiricilerin dokunmatik klavye işlevi getirecek uygulamalar geliştirebileceğini söylüyor.

Görünüşe göre Palm, webOS’in 1.0 sürümünün çoğu özelliklerinin kullanıma hazır hale geldiğini düşünüyor. Telefon çıkana kadar gelecek sürprizler çoğunlukla üçüncü parti yazılım geliştiricilerinden gelecektir.

Kaynak: Engadget

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER