Teknoloji

Nvidia’ya göre büyük GPU sıkıntısı 2022 yılına taşınacak

nvidia rtx 4080 super

Nvidia, bu yılın başlarında, büyük GPU sıkıntısının 2021 boyunca süreceği konusunda uyarmıştı. Şimdi şirket, tedarik sorunlarının 2022’ye de taşınmasını bekliyor. Nvidia’nın bu hafta içinde düzenlediği 2022 mali yılı 2. çeyrek mali kazanç toplantısında konuşan CEO Jensen Huang, gelecek yılın büyük bir kısmı için tedarik kısıtlamaları beklediğini söyledi.

Videocardz tarafından yayınlanan toplantı dökümüne göre Huang, “Gelecek yılın büyük çoğunluğu için arz açısından kısıtlı bir ortam göreceğimizi tahmin ediyorum, şu anki tahminim bu.” dedi. Nvidia, uzun vadeli tedarik taahhütlerini güvence altına almayı taahhüt etti, ancak şu anda küresel bir çip sıkıntısının yaşandığı bir ortamda talep hâlâ arzdan daha yüksek görünüyor.

Nvidia’nın 2022’de de sürmesini beklediği bir GPU sıkıntısına dair uyarıları, göründüğü kadar kötü görünmeyebilir. Dikkat çekmek gerekirse, Nvidia’nın son haftalarda hem Avrupa hem de ABD’de bir dizi GPU’sunu, RTX 30 serisinin geçen yıl piyasaya sürülmesinden bu yana gördüğümüzden daha sık şekilde yeniden tedarik etmeyi başardığı söyleniyor.

AMD’nin RX 6600 XT GPU‘ları da son zamanlarda önerilen perakende fiyatlarında veya altında satılıyor. Tabii ki, mağazaya gidip tam olarak istediğiniz GPU’yu satın almak hâlâ kolay değil, ancak dünya çapında işler biraz daha iyiye gidiyor gibi görünüyor.

Nvidia rekor gelir elde etti

Tedarik sıkıntılarına rağmen, Nvidia bu çeyrekte yıllık yüzde 68 artışla 6,51 milyar dolarlık rekor gelir elde etmeyi başardı. Oyun, Nvidia’nın toplam gelirinin 3.06 milyar dolarını oluşturdu ve önceki yıla göre yüzde 85’lik büyük bir artış oldu. Şirket şu anda PC oyun GPU’larının çoğunu (yüzde 80) kripto madenciliği talebiyle mücadele etmek amacıyla etkinleştirilen Lite Hash Rate özelliğiyle birlikte piyasaya sunuyor. ile gönderiyor.

Oyun segmenti Nvidia’da açıkça gelişirken, şirketin yeni Cryptocurrency Madencilik İşlemcisi (CMP), Nvidia’nın kendi tahminlerini tutturamadı. CMP, şirketin öngördüğü 400 milyon dolara kıyasla yalnızca 266 milyon dolar gelir elde etti. Çin’in kripto para birimi baskısı ve madencilerin kullanılmış GPU’ları satması büyük olasılıkla CMP satışlarını etkiledi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER