Teknoloji

Nvidia GPU sıkıntısına rağmen rekor gelirler elde etmeyi sürdürüyor

nvidia gpu

Nvidia, 2021 mali yılı 4. çeyreği kazanç raporunu paylaştı. Şirketin GPU’larının son derece düşük seviyede tedarik edilmesine rağmen, bu durum Nvidia’nın kazandığı paraya zarar vermedi. Aslında şirket, yıllık bazda yüzde 61 artışla 5 milyar dolarlık rekor bir gelir bildirdi. Daha etkileyici olan ise, Nvidia’nın 2022 mali yılının birinci çeyreğinde 5 milyar dolar daha gelir elde etmeyi beklemesi oluyor.

Yıl sonuna denk gelen ve insanların hediye alışverişini yoğun olarak gerçekleştirdiği, indirimlerin de epey fazla sayıda olduğu dönemde çok sayıda ürün satın alan insanların telaşını izlediği için, takvim yılının ilk çeyrekleri en büyük teknoloji şirketleri için bile diğer çeyreklerden genellikle daha yavaş olur. Buna rağmen ortaya çıkan tablo Nvidia için fazlasıyla şaşırtıcı sayılabilir. Çünkü genel olarak, yılın bu ilk dönemi teknoloji ve oyun genelinde ürün sürümleri için daha yavaş bir dönemdir. Ayrıca, GPU sıkıntısının hâlâ devam ettiğini de unutmamak gerekiyor. Nvidia, seyrek arzın önümüzdeki çeyrekte de devam edeceğini yineledi, ancak bu durum muhtemelen pembe renkli gelir tahmini tablosunda hesaba katılmıştır.

Nvidia, 2022 mali yılının 1. çeyreğindeki 5 milyar dolarlık tahmini gelirinin çoğunun, şu anda zor bir hizmet sunduğu oyun pazarından gelmesini beklediğini  belirtiyor. Önde gelen RTX 3090, 3080, 3070 ve ardından diğer ürünler olan RTX 30 serisi masaüstü grafik kartlarının piyasaya sürülmesinden bu yana, Nvidia talebi karşılayamadı. Ancak kabul etmek gerekir ki, bu sıkıntıları yaşayan tek şirket o değil. AMD de perakendecilere giden grafik kartı stoğunu sabit tutmak için belki de Nvidia’dan daha fazla mücadele ediyor. Devam eden salgın kesinlikle bu durumda ve muhtemelen yarı iletken yongaların sıkıntısında önemli bir rol oynadı.

Nvidia kısa süre önce, kripto para madencilerinin değil oyuncuların, bu hafta içinde 329 dolarlık yurt dışı fiyat etiketiyle piyasaya çıkacak olan RTX 3060 masaüstü grafik kartını satın almasını kolaylaştırmaya çalıştığını duyurdu. Bunu, kripto madencilerini satın almaktan caydırmak için Ethereum’u çiftleştirme yeteneğini yarı yarıya zayıflatan GPU sürücü yazılımını uygulayarak yapıyor. Ayrıca, Nvidia’nın oyunculara satın almaları için daha fazla oyun GPU’su bırakmaları umuduyla madencilik topluluğuna hizmet etmek için yaptığı CMP’ye özel madencilik işlemcisini mart ayında tanıtacak. İlginç bir şekilde Nvidia, sonuçları açıkladıktan sonra yatırımcılar için düzenlediği telekonferans oturumu sırasında kripto para birimiyle ilgili satışların toplam gelirinin küçük bir bölümünü oluşturduğunu söyledi. 5 milyar dolar içinde sadece 300 milyon dolar; bu da madencilerin GPU kıtlığında önemli bir rol oynamadığını gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER