Teknoloji

Bitcoin uzun zaman sonra 30 bin doların altında; işte esas nedeni

kripto para ingiltere dijital
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Bitcoin, Ethereum, Dogecoin ve bunun gibi diğer birçok kriptopara birimlerinde değer kayıpları sürüyor. Bitcoin’in dolar karşısındaki değeri yılbaşından bu yana ilk kez 30 binin altına indi. CNET’in haberine göre, Dogecoin yüzde 30’dan fazla düşüşle 17.6 sente düştü. Bu, nisan ayında 70 sente kadar çıkan kriptopara için büyük bir düşüş anlamına geliyor. Bitcoin ise yüzde 10’dan fazla bir düşüşle 29 bin 500 dolara gerilerken, Ethereum yüzde 15 değer kaybetti.

Ether’in düşüşü, çoğu Ethereum blok zincirinden inşa edilmiş ve değerlerinin bir kısmı Ether madeni paralarında ağırlıklı olan binlerce altcoini etkiledi. Bir kriptopara borsası olan Coinbase’e göre tüm piyasa şu anda yüzde 12 düşüş eğiliminde bulunuyor. Peki, kriptopara birimlerinde yaşanan bu düşüşün temel nedeni nedir?

Sebep bir kez daha Çin. Mayıs ayında Çinli yetkililer, finans şirketlerinin kriptopara birimlerinin madenciliğine ve satışına aktif olarak yardım etmesini yasaklayan eski bir yasağı yeniden onaylamıştı. Bu, büyük bir düşüşe neden olmuştu, ancak kriptopara uzmanları, yasağın yeni bir şey olmadığını, 2013’te çıktığını ve ardından seyrek aralıklarla uygulandığını söylemişti.

Ne var ki, pazartesi günü Çin tarafından yapılan hamleler, yasanın çok daha ciddi bir şekilde uygulanacağını gösterdi. South China Morning Post‘un haberine göre, Alipay gibi önemli bankalar ve finansal hizmetler şirketleri, Çin merkez bankasının yaptığı ve kendilerine kriptopara ticaretini engellemelerinin söylendiği bir toplantıya katıldı. Bu, bölgesel yetkililerin Sichuan’daki 26 maden işletmesinin kapatılması emrini vermesinden günler sonra geldi.

Çin Merkez Bankası web sitesinde yaptığı açıklamada, “Sanal para birimi işlemleri ve spekülatif faaliyet, ekonominin ve finansal sistemin normal düzenini bozdu.” dedi. “Yasa dışı sınır ötesi varlık transferleri ve kara para aklama gibi yasa dışı faaliyetler risklerini artırıyorlar.”

Kripto para biriminin merkezi olmayan doğası, Çin Komünist Partisi’nin istikrar ve kontrole odaklanana yönetim biçimine aykırı görünüyor. Çin, Bitcoin, Ethereum ve diğer kriptopara uzak durmaya çalışsa da, kendi dijital para birimi olan e-yuan’ı piyasaya sürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Bitcoin ile yakından ilgilenenler, kripto para birimini, 2010 yılında Çin Halk Cumhuriyeti’nde yasaklandıktan sonra hisse fiyatı yükselmeye devam eden Google ile karşılaştırıyorlar. Çin’in kripto para birimlerini kendisine karşı tehlike olarak gördüğünü ve bunun ABD için uzun vadede olumlu bir adım olacağını öne sürüyorlar.

İLGİLİ HABERLER