Teknoloji

Nvidia yapay zekâ ile eski oyunları daha güzel gösteriyor

nvidia yapay zeka ile eski oyunları daha güzel gösteriyor
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Nvidia’nın en yeni Game Ready sürücüsü, yeni God of War PC versiyonu için optimizasyonların yanı sıra grafik kartınızın kolayca çalıştırabileceği oyunların görüntü kalitesini iyileştirmenize olanak tanıyan bir araç içeriyor.

Söz konusu teknoloji Derin Öğrenme tabanlı Dinamik Süper Çözünürlük (Deep Learning Dynamic Super Resolution) adını taşıyor ve DLDSR şeklinde kısaltılıyor. Nvidia, bu araç ile çoğu oyunu, monitörünüzün doğal olarak desteklediğinden daha yüksek bir çözünürlükte çalıştırarak onların daha keskin görünmesini sağlamak için kullanabileceğinizi söylüyor.

DLDSR, Nvidia’nın yıllardır kullanımda olan Dinamik Süper Çözünürlük teknolojisini temel alıyor. Esasen DSR, bir oyunu monitörünüzün kaldırabileceğinden daha yüksek bir çözünürlükte işler ve ardından onu monitörünüzün doğal çözünürlüğüne düşürür. Bu, daha iyi netliğe sahip bir görüntüyle sonuçlanır, ancak genellikle performansta bir düşüşle birlikte gelir. Sonuçta GPU’nuzdan daha fazla iş yapmasını istiyorsunuz. Örneğin, 4K’da oyun çalıştırabilen bir grafik kartınız varsa ancak yalnızca 1440p monitörünüz varsa, netliği artırmak için DSR’yi kullanabilirsiniz.

DLDSR aynı konsepti alır ve görüntüyü geliştirmek için de çalışabilen yapay zekâyı içerir. Nvidia’ya göre bu, benzer görüntü kalitesi iyileştirmeleri elde ederken daha az yükseltme yapabileceğiniz ve dolayısıyla daha az performans kaybedebileceğini anlamına geliyor. Gerçek sayılarda Nvidia, DSR kullanarak dört kat daha yüksek çözünürlükte çalışmaya benzer bir görüntü kalitesi elde edeceğinizi ve DLDSR ile yalnızca 2,25 kat daha fazla çözünürlük elde edeceğinizi iddia ediyor. Nvidia, 1080p monitörde çalışan 2017’nin Prey: Digital Deluxe‘ü kullanan bir örnek veriyor. 4x DSR 108 FPS’de çalışır, 2.25x DLDSR ise 143 FPS alır, yerel 1080p’de çalışmaktan saniyede yalnızca iki kare daha yavaştır.

Tabii ki, Nvidia’nın en iyi örneklerden birini göstermek isteyeceği açık olduğundan, bu etkileyici sonuçlara biraz şüpheyle yaklaşmakta fayda olacaktır. Gerçek hayatta, hem FPS açısından hem de net görünmesi için DLDSR’yi hangi ayarlarda çalıştırdığınıza bağlı olarak farklı oyunlarla farklı sonuçlar alabilirsiniz. Bununla birlikte, daha geniş oyun desteği göz önüne alındığında, muhtemelen en sevdiğiniz eski oyunlardan birini kullanarak onunla oynayabilirsiniz. Bunun için, yine de bir RTX kartına ihtiyacınız olacak ve şu anda bu kartlara herkesin kolaylıkla erişmesi mümkün olmuyor.

Nvidia, görüntü kalitesini ve performansını iyileştirmek için derin öğrenmeyi ilk kez kullanmıyor. Derin Öğrenme Süper Örnekleme veya DLSS sistemi için çok fazla övgü aldı. Bununla birlikte, DLSS’nin oyun tarafından özel olarak desteklenmesi gerekir ve onu birlikte kullanabileceğiniz oyunların listesi nispeten kısadır. Son olarak God of War bu listeye girdi.

Nvidia’nın grafik kartı rakibi AMD de, çok çeşitli oyunlarda performansı ve grafikleri iyileştirme teknolojisini de duyurdu. Yaklaşımını Radeon Super Resolution olarak adlandırıyor, DLSS veya DLDSR ile tam olarak aynı yöntemleri kullanmasa da (AMD sanal süper çözünürlük adı verilen kendi yükseltme teknolojisine sahip), aynı yönü hedefliyor.

Nvidia’nın DLDSR’sini denemek istiyorsanız, en son sürücüye güncelleyin ve ardından Nvidia Denetim Masası uygulamasını açın. 3D Ayarlarını Yönet’e gidin, DSR – Factors açılır menüsüne tıklayın ve DL Ölçekleme seçeneklerinden birini tercih edin.

İLGİLİ HABERLER