Teknoloji

AMD’nin Nvidia DLSS’e cevabı olan FSR çok yakında geliyor

amd gpu fsr

AMD, desteklenen oyunlarda performansı ve görüntü kalitesini artırması beklenen süper örnekleme tekniği FidelityFX Super Resolution’ın (FSR) 22 Haziran’da çıkacağını duyurdu. Şirket salı günü Computex 2021 Taipei’de özellik hakkında daha fazla bilgi içeren bir sunum yaptı, ancak bu yeni çözümün ne kadar etkili olacağı hâlâ net değil.

Yapay zekâ (AI) destekli süper örnekleme, AMD’nin GPU’ları ile rakibi Nvidia’nın GPU’ları arasında önemli bir ayrım noktası teşkil ediyor. Nvidia’nın tekniğin versiyonu olan DLSS (Derin Öğrenme Süper Örnekleme), görüntüleri düşük çözünürlüklerden gerçek zamanlı olarak daha yüksek kalitede yeniden oluşturmak için yapay sinir ağlarını kullanıyor ve oyunların görüntü kalitesinden ödün vermeden daha yumuşak kare hızlarında çalışmasını sağlıyor. Nvidia, DLSS’yi 2018’de RTX 20 serisi ile birlikte çıkardı ve o zamandan beri performansı ve desteği artırıyor. Şu anda 50’den fazla oyun DLSS ile çalışıyor ve Nvidia salı günü Red Dead Redemption 2 ve Rainbow Six Siege gibi oyunların da bu desteği aldığını duyurdu.

AMD, ilk olarak geçen yıl RX 6000 serisi GPU’ları duyurduğunda süper örnekleme üzerinde çalıştığını söylemişti. Şirket, henüz özellik hakkında çok fazla teknik ayrıntı vermiyor, ancak bunun açık kaynak tabanlı olacağını ve bu yıl ondan fazla stüdyo ve motorun onu destekleyeceğini söylüyor.

FSR, dört ölçekleme düzeyini destekleyecek. AMD’nin, Godfall‘u bir Radeon RX 6800 XT’de epik grafik ayarları ve ışın izleme ile çalıştırdığı kendi testinde, performans modu 150 fps’de çalıştı, bu 49 fps’lik yerel işleme sonucuna göre büyük bir artış olarak nitelendirilebilir. Dengeli, kaliteli ve ultra kalite modları sırasıyla 124 fps, 99 fps ve 78 fps sonuçları verdi.


FSR açık kaynak tabanlı olduğu için, DLSS’yi desteklemeyen 10 serisi modeller de dahil olmak üzere, Nvidia GPU’larında da çalışabilir. AMD, GTX 1060’ta Godfall için kalite modunda yüzde 41 performans artışı öngörüyor, örneğin kare hızı 27 fps’den 38 fps’ye yükseliyor.

Elbette, şirketlerin kendi kıyaslamalarına hiçbir zaman gerçek hayatta da aynı sonuçlar elde edilecek gözüyle bakılmamalıdır. AMD, FSR’nin pratikte nasıl çalıştığına dair çok fazla kanıt göstermedi, ancak üç hafta içinde kullanıma sunulacağı için öğrenmek için çok fazla beklememiz gerekmeyecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER