Teknoloji

Nvidia ve AMD, Arm tabanlı işlemcilerle piyasaya sürükleyici bir giriş yapmaya hazırlanıyor

amd nvidia

Son zamanlarda, teknoloji devleri Nvidia ve AMD’nin, Windows tabanlı PC’ler için Arm tabanlı işlemcileri piyasaya sürmeyi planladığı bildirildi. Reuters’ın haberine göre, Nvidia Arm tabanlı işlemcileri tasarlamaya başladı ve bu, Microsoft’un Windows on Arm çalışmalarının önemli bir genişlemesi olabilir. Aynı kaynağa göre, Nvidia ve AMD her iki şirket de 2025 yılına kadar PC çipleriyle hazır olabilir.

Bugüne kadar Microsoft, Windows 11’in Arm tabanlı sürümleri için yalnızca Qualcomm ile ortaklık kurdu. Üstelik bu haber, Qualcomm’un Arm tabanlı çipler için bir sonraki büyük Snapdragon lansmanının hemen öncesinde geldi. Söz konusu Snapdragon çipi, muhtemelen Samsung’un birkaç ay sonra çıkacak amiral gemisi telefonunu güçlendirecek. Reuters, Microsoft yöneticilerinin bugünkü Qualcomm’un duyurusunun bir parçası olacağını, aralarında Windows ve Cihazlar başkan yardımcısı Pavan Davuluri’nin de bulunacağını bildiriyor.

Nvidia ve AMD’nin gelecek vaat eden girişimleri

Microsoft’un ilk Surface tabletleri, Nvidia’nın Arm tabanlı Tegra işlemcisi tarafından destekleniyordu, ancak Windows RT, Lenovo, Asus, Samsung ve Dell gibi şirketlerin Arm tabanlı Windows cihazlarını tanıtmaya çalışmasına rağmen etki yaratamadı. O zamandan beri Nvidia Arm tabanlı cihazları Windows ile çalışırken görmemiştik, çünkü Qualcomm’un Microsoft ile olan yakın ortaklığı, Surface Pro tabletler için özel işlemcilere kadar uzanıyordu.

AMD ve Nvidia’nın potansiyel olarak Qualcomm’a, Arm tabanlı Windows cihazları için katılması, zaten Apple’ın kendi işlemcileriyle rekabet edecek çipleri sunma konusunda baskı hisseden Intel üzerinde, baskıyı daha da artıracak. Intel tabanlı dizüstü bilgisayarlar, Apple’ın M1 ve M2 çiplerinin sunduğu pil ömrü ve performansla başa çıkmakta zorlanıyor, Meteor Lake işlemcileri ise aralık ayında gelerek Apple’a bir kez daha meydan okumayı planlıyor.

Ayrıca Microsoft’un, sunucular ve ileride çıkacak Surface cihazları için kendi Arm tabanlı çiplerini geliştirmekte olduğu söylentiler arasında yer alıyor. Ancak henüz bu durumun gerçekleşmediğini gördük. Windows üreticisi, Surface Pro X için Arm tabanlı SQ1 işlemcisi ve bir SQ2 varyantını Qualcomm ile birlikte ortak mühendislik çalışmaları yaptı. Ayrıca AMD, Surface Laptop 3 için Ryzen işlemcisinin özel bir sürümünü oluşturmak amacıyla Microsoft ile çalıştı ve Microsoft ile AI çipleri üzerinde çalıştığı bildiriliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER