Teknoloji

Qualcomm’un gelecek nesil işlemcileri Snapdragon 8 Gen 3 ve Snapdragon X Elite hakkında yeni sızıntılar var

qualcomm snapdragon 8 gen 3

Akıllı telefon teknolojisindeki lider firmalardan biri olan Qualcomm, bugünlerde beklenen yeni donanımları Snapdragon 8 Gen 3 ve Snapdragon X Elite ile teknoloji gündeminde önemli bir yer ediniyor. Yeni amiral gemisi Android telefon işlemcisi Snapdragon 8 Gen 3, önceki modele kıyasla %20 daha yüksek verim ve %30 daha yüksek performans sunan bir işlemci olarak dikkat çekiyor.

Söylentilere göre, Snapdragon 8 Gen 3, yüzde 25 daha verimli bir GPU ve yüzde 25 daha hızlı bir performansa sahip olacak. Yapay zeka özellikleri olan NPU biriminde de yüzde 40’lık bir verimlilik artışı sağlayacak ve yüzde 98 oranında bir performans artışı sunacak. 4 nm’lik üretim sürecinden geçen bu yeni nesil işlemci, Snapdragon X75 5G modem ile en yüksek 5G performansını garanti edecek ve Wi-Fi 7 desteği sunacak.

Snapdragon 8 Gen 3, üstün grafik performansı sunan GPU’su ve AI kapasitesi ile ön planda olacak

3.3 GHz’e kadar çıkabilen bir adet Prime ana çekirdek ile donatılmış Snapdragon 8 Gen 3, ayrıca 3.2 GHz’ye kadar çıkabilen beş adet performans çekirdekleri ve 2.3 GHz’e kadar çıkabilen iki adet verimlilik odaklı çekirdekler bulunduruyor. Donanımsal Ray Tracing (Işın İzleme) desteğine de sahip olan bu işlemci, firmanın iddiasına göre, 240 Hz ekranlı telefonlarda 240 fps oyun deneyimi sunabilecek kapasiteye sahip.

PC işlemcisi Snapdragon X Elite de sızıntılarda yer aldı

Sızdırılan son bilgilere göre, yeni PC işlemcisi Snapdragon X Elite, 12 “Oryon” performans çekirdeği üzerine inşa edilmiş. Verimlilik odaklı özel çekirdeklerin adı belirtilmemiş olsa da, işlemci 45 TOPS’lik bir NPU taşıyor, bu da AI özelliklerde üstün bir performans beklentisi oluşturuyor. İşlemci ayrıca aynı anda üç farklı 4K ekranı destekleyebiliyor ve 5G ile Wi-Fi 7 desteklerini de içeriyor.

Nuvia’nın Phoenix çekirdek tasarımını Hamoa etrafında kullanan Qualcomm, Nuvia’yı geçtiğimiz yıllarda yaklaşık 1,4 milyar dolara satın almıştı. Özellikle eski Apple işlemci tasarımcıları tarafından kurulan ve iPhone’larda kullanılan A-Serisi işlemciler üzerinde çalışan Nuvia, Qualcomm’un teknoloji pazarındaki geleceği için kritik öneme sahip. Bu ekip, şirketin işlemci geliştirmelerine büyük katkılar sunuyor.

Bu bilgilerin ışığında, Qualcomm’un yeni işlemcileri Snapdragon 8 Gen 3 ve Snapdragon X Elite’in, üst düzey teknoloji ve performans beklentilerini karşılayacağı açıkça görülüyor. Yeni nesil teknolojileriyle Qualcomm, teknoloji dünyasında liderliğini sürdürecek gibi görünüyor.

Video: Snapdragon 8 Gen 2 işlemcili Samsung Galaxy Z Flip 5 incelemesi

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER