Teknoloji

Nvidia RTX 3090 tasarımı, bağlantı yapısı doğrulandı [Video]

nvidia gpu

Nvidia gelecek haftaki büyük GeForce etkinliğine hazırlanırken bir yandan da gelecek nesil grafik kartlarıyla ilgili ipuçları vermeye devam ediyor. Yeni yayınlanan bir videoda Nvidia mühendisleri ve tasarımcıları Ampere tabanlı gelecek nesil GeForce kartlarına yaptıkları değişiklikler hakkında konuşuyor. En son sızıntılar Nvidia’nın 1 Eylül’de RTX 3000 Serisi kartları tanıtacağını işaret ediyor. Bunların arasında Nvidia RTX 3080 ve amiral gemisi RTX 3090 kartları bulunuyor.

Nvidia’nın videosunun sonunda şirket, RTX 3090’ın nasıl görüneceğine de kısaca değiniyor. Yakın zamanda kartla ilgili olarak sızan fotoğraflarla uyuşacak şekilde RTX 3090, flama şekilli bir devre kartına ve yeni bir soğutma örtüsüne sahip olacak. Nvidia video boyunca soğutmaya ayrıca değiniyor ve soğutma çözümünü yeniden tasarlayarak hava akışını iyileştirdiğini ve mevcut GPU’larda bulunan soğutma çözümlerinin bazı sıkıntılarının üzerinden gelmeye çalıştığını söylüyor.

Bu soğutma çözümü ve flama biçimli devre tasarımı bazı güç bağlantı elemanı değişikliklerine de neden olacak. Sızıntılar Nvidia’nın 12-pin konnektöre geçiş yapacağını işaret ediyordu. Şirket de bunu doğruladı. 12-pin konnektör ikili sekiz pinli konnektöre göre daha küçük boyutlarla geliyor. Ayrıca Nvidia, sekiz pin kablolarla uyumlu bir adaptör de sunacak. Şirket 12-pin konnektörün bileşenler ve soğutma sistemi için devre kartında daha fazla alana yer açacağını söylüyor. Ancak şirketin üçüncü taraf donanım iş ortaklarının yeni 12-pin konnektörü kullanıp kullanmayacağını şu an için bilmiyoruz.

Nvidia RTX 3090 yüksek RAM ile birlikte gelecek

Ayrıca Nvidia’nın videosunda, arka kaplama için yeni bir düşük profilli yaprak yay bulunuyor. Aynı zamanda daha güçlü mekanik yapı da dikkat çekiyor. Bu önemli olabilir, çünkü son zamanlarda sızan fotoğraflar RTX 3090’ın üç yuva kaplayacağını, 24 GB GDDR6X bellek ile geleceği ve bu nesil için üst sınıf Titan kart olacağını işaret ediyordu. Diğer bir deyişle karşımızda oyun PC’leri için canavar niteliğinde bir grafik işlemci birimi bulunuyor.

Nvidia RTX 3090 tasarımı, bağlantı yapısı doğrulandı [Video]

Nvidia’nın gelecek hafta hâlâ açıklayacağı birçok detay bulunuyor. RTX 3080 ve RTX 3090 grafik kartlarının RTX 2080 ve RTX 2080 Ti’ye nazaran performans tarafında neler sunacağı da bunların arasında bulunuyor. Fiyat da büyük önem taşıyan bir bilgi, özellikle RTX 3090’ın yurt dışında 1400 dolardan satışa sunulacağı dedikoduları varken bu bilgi ayrı bir önem kazanıyor.

Nvidia RTX 3090 tasarımı, bağlantı yapısı doğrulandı [Video]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER