Teknoloji

Nvidia GeForce RTX 3090 ile ilgili en son fotoğraf ve fiyat sızıntısı

nvidia geforce rtx 3090

Nvidia’nın yakında duyurmasını beklediğimiz GeForce RTX 3090 grafik kartının fotoğrafları sosyal medyaya düştü. @GarnetSunset rumuzlu ve bulut güvenlik araştırmacısı bir kullanıcı tarafından paylaşılan fotoğraflar sahte görünmüyor. Ayrıca daha önce Nvidia’nın gelecek nesil Ampere grafik kartlarına dair gördüğümüz tasarımlarla da örtüşüyor.

Her ne olursa olsun, en son sızıntıya da ihtiyatlı yaklaşmakta fayda var gibi görünüyor. Çünkü kaynak daha önce pek de sızıntılarına tanık olduğumuz bir kaynak değil. Aynı zamanda tweette yer alan fiyat bilgisi de tedbirli davranmanın yerinde olacağını bize gösteriyor.

@GarnetSunset, ilk tweetinde yurt dışı fiyatının 2000 dolar seviyesinde olacağını söylüyor, ancak daha sonra bunu 1400 dolar olarak düzeltiyor. İkinci fiyat daha önce de başkaları tarafından dillendirilmişti. Öte yandan bunun RTX 3090 olduğunu bir kez daha dile getiriyor. Nvidia, gelecek nesil GPU’ları için farklı bir isimlendirme sistemi kullanabilir, ancak 3090 etiketini son zamanlarda sıklıkla görmeye başladık.

Nvidia RTX 3090 büyük boyutlu bir GPU olacak

Açık şekilde bilinen bir şey var ki, yakında çıkacak RTX 3090’ın epey büyük boyutlu bir GPU olacağıdır. Mevcut nesil RTX 2080 ile yan yana getirildiğinde, onu epey küçük gösteriyor.

Eğer bu, gerçekten Nvidia’nın üst sınıf grafik kartıysa, RTX 3090’ın üç yuvalı bir GPU olacağını söyleyebiliriz. Bunu bağlantı parçasından anlıyoruz. Ve görünüşü itibarıyla, GPU daha küçük boyutlu kasalar için boyut problemi çıkarabilir veya onu PCIe yuvasına yerleştirdiğinizde onu desteklemekle ilgili birtakım sıkıntılar yaşanabilir.

Belirtildiği üzere, tasarım daha önce ortaya çıkan bazı fotoğraflardakine benziyor. RTX 3080’in sızan fotoğraflarında da büyük boyutlu bir ısı kanalı dikkat çekiyordu. O büyük boyutlu ısı kanalı bir çift fan ile destekleniyordu. Burada da biri önde biri arkada olmak üzere iki fan görünüyor.

350W gibi yüksek bir TDP değeriyle yüksek güç tüketimine sahip olacağı belirtilen bu grafik işlemcinin yeni bir güç konnektörüyle birlikte kullanılabileceği söyleniyordu. Son sızan fotoğraflarla birlikte donanımın boyutunu gördüğümüzde, beklenti daha da kuvvetleniyor.

Twitter’daki kaynak aynı zamanda Ampere GPU serisinin geri kalan üyelerinin fiyatlarını da paylaştı. Bir başka tweette RTX 3080’in yurt dışı fiyatının 800 dolar olacağını, RTX 3070’in de 600 dolara satılacağını kaydetti. RTX 3060 ise 400 dolar gibi bir fiyata sahip olacak.

Eğer bu sızıntılar doğruysa, başlangıçta tüm fiyatlar RTX 2000 serisine göre 50-100 dolar gibi bir artış gösterecek. Bu arada ilk etapta Ampere serisi içinde RTX 3070 ve 3060 serisinin tanıtılmayacağı söyleniyor. Bu nedenden dolayı da en son fiyat dedikodusuna şüpheyle yaklaşmakta fayda var.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER