Teknoloji

NVIDIA Kal-El’in içinde fazla güç gerektirmeyen işlemler için beşinci bir çekirdek daha varmış

Geçtiğimiz şubat ayında düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde NVIDIA, Kal-El kod adıyla anılan gelecek nesil Tegra işlemcisini barındıran dört çekirdekli tablet ve akıllı telefonların şubat ayında piyasaya çıkacağını belirtmişti. Ne var ki, ağustos geçti, eylül de geçmek üzere, ancak piyasanın kralı hâla çift çekirdekli işlemciler. Kal-El taşıyan cihazları pazarda görmek henüz kısmet olmadı.

Yine de, NVIDIA Kal-El ile ilgili detayları paylaşmaya devam ediyor. Şirket Kal-El mimarisinin ve iç yapısının detaylarını açıklayan belgeleri yayınladı. Bu belgeler Kal-El’de sözü edilmeyen beşinci bir çekirdeğin olduğunu gösteriyor. Dört çekirdekten bağımsız şekilde ve düşük frekansta çalışan bu beşinci çekirdek cihazın okuma, müzik çalma ve hafif yoğunluklu web’de gezinme deneyimi gibi görevleri üstleniyor. Arkadaş çekirdek olarak adlandırılan bu çekirdek, diğer dört çekirdeğin işlemci gücünün gerekli olmadığı durumlarda iş görüyor. Bu durumda diğer dört çekirdek tamamen kapatılıyor ve pilden tasarruf ediliyor.

Kal-El, eş zamanlı olmayan operasyonlar için yeterli olmasa da, NVIDIA her bir çekirdeği açıp kapatma gibi bir imkân sunmuş, bu da mükemmel bir güç hiyerarşisinin oluşmasına yol açmış. Belli bir zamanda sadece arkadaş çekirdeği, ya da bir, iki veya dört ana işlem çekirdeğini açmak mümkün.

NVIDIA Kal-El yongasetli cihazların 2011’in sonlarına doğru çıkması bekleniyor.

İlgili – NVIDIA
İlgili – NVIDIA (PDF1)
İlgili – NVIDIA (PDF2)

İLGİLİ HABERLER