Teknoloji

Uzun zaman sonra bir Nvidia CPU’su; Grace veri merkezleri için tasarlandı

nvidia grace cpu

2014 yılında gördüğümüz Project Denver CPU’sunun ve onunla bağlantılı Tegra K1 mobil işlemcilerin başarısız olmasından sonra, Nvidia’dan CPU cephesinde yıllarca neredeyse hiç bir şey duymadık. Ancak şimdi, şirket CPU’lara büyük bir şekilde geri dönüyor. Nvidia, veri merkezleri için özel olarak tasarlanmış Arm tabanlı bir işlem çipi olan, yapay zekâ destekli yeni Nvidia Grace‘i duyurdu.

Nvidia’nın Arm tabanlı işlemci fırsatını değerlendirmesi için iyi bir zaman olduğunu söyleyebiliriz. Şu anda Arm şirketini 40 milyar dolara satın almaya çalışıyor ve özellikle bu adımı “yapay zekâ çağı için dünyanın önde gelen bilgi işlem şirketini yaratma” girişimi olarak atıyor. Bu çip belki de bunun ilk kanıt noktası niteliğini taşıyor. Arm, yakın zamanda Apple’ın M1 yongaları aracılığıyla dizüstü bilgisayar performansına bakışı alt üst etmişti. Nvidia’nın duyurusundan sonra hisse senetlerinde düşüş gören Intel için de daha fazla rekabet olacak demektir.

Yeni Grace işlemcisi adını bilgi işlem öncüsü Grace Hopper‘dan alıyor. Nvidia’ya göre, 2023’te amaçlanan en karmaşık yapay zekâ ve yüksek performanslı bilgi işlem iş yüklerinde günümüzün en hızlı sunucularının performansını 10 katına çıkarmak olacak. Elbette bu hedef Grace’i, 2023’te inşa etmek için anlaşma yapılan, İsviçre Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi (CSCS) ve Los Alamos Ulusal Laboratuvarı gibi, süper bilgisayarlar inşa eden araştırma firmaları için çekici hâle getirecek.

Nvidia Grace Next 2025’te gelecek

Grace Next de 2025 için daha şimdiden yol haritasında yerini aldı. Nvidia’nın GTC 2021 sunumunda paylaştığı bir slayt yol haritasını gösteriyor:

nvidia grace

Nvidia, Grace’in teknik özellikleri hakkında henüz fazla detay paylaşmadı. Ancak şirket, CPU ile GPU arasında 900 GB/sn’lik rekor seviyede bir ara bağlantıya sahip dördüncü nesil NVLink’e sahip olduğunu söylüyor. İşlemci hakkında ilgi çekici bir makale yayınlayan Anandtech, “Kritik olarak bu, CPU’nun bellek bant genişliğinden daha büyüktür; bu da Nvidia’nın GPU’larının, sistem belleğine tam bant genişliğinde erişebilen ve ayrıca tüm sistemin tek bir paylaşılan bellek adres alanına sahip olmasını sağlayan CPU’ya uyumlu bir önbellek bağlantısına sahip olacağı anlamına gelir.” diyor.

İLGİLİ HABERLER