Teknoloji

Nokia Hindistan’ı ”en elverişsiz pazar” olarak tanımladı

nokia ve samsung

Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan cep telefonu üreticileri için önemli bir pazar gibi gözükse de, Nokia için işler bu ülkede pek de iyi gitmiyor gibi gözüküyor. Ülkede üretim tesisleri bulunan Finli şirkete bu yılın başlarında 542 milyon dolarlık bir ödenmemiş vergi faturası çıkarılmış ve bu durum da şirketi fazlasıyla rahatsız etmişti. Nokia’nın bu rahatsızlığını iletmek için geçtiğimiz ay Hindistan hükümetine gönderdiği mektup da ortaya çıkarken, mektupta Hindistan için ”en elverişsiz pazar” ifadesinin kullanılması dikkat çekiyor.

nokia-logo-170412

Nokia adına ülkede yaşanan vergi sorunlarının yılın ilk günlerinden bu yana arkası kesilmezken, sorunun bir kısmının KDV geri ödemelerinden kaynaklandığı iddia ediliyor. Şirket tarafından Hindistan Maliye Bakanlığı’na gönderilen mektupta Hindistan’daki operasyonları Çin’e veya başka bir ülkeyi taşımanın Nokia adına daha olumlu bir mali tablo oluşumuna katkıda bulunacağı açıkça ifade ediliyor.

Geçtiğimiz mart ayında Hindistan Maliye Bakanlığı Nokia’dan şirketin 2006 yılında ülkede üretilen cep telefonlarına indirilen yazılımlar için geriye dönük bir gelir vergisi talebinde bulunmuş, Nokia ise bu talebin Hindistan ve Finlandiya arasında imzalanan anlaşmalara aykırı olduğunu iddia etmişti. Finli şirket Hindistan’ın geriye dönük vergi talepleriyle güven ortamını bozacak bir ortam hazırladığını öne sürmüştü.

Büyük resmi anlamak gerektiğinin önemini vurgulayan Nokia, mali politikalarda kısa vadeli fayda sağlamak için yapılan değişikliklerin Hindistan ekonomisini geliştirmek için oluşturulan uzun vadeli politikaların önüne geçmemesi gerektiğinin altını çizdi. Hindistan hükümetinin Nokia’ya karşı takındığı tutumu düzeltmesinin çok önemli olduğunu söyleyen şirket, böylelikle Hindistan’ın iş yapmak için iyi bir yer olduğu izleniminin Nokia ve diğer uluslararası şirketler gözünde oluşturulabileceğini belirtti. Hindistan’dan ise henüz Nokia’nın açıkamasına karşı bir cevap gelmedi.

İlgili >> The Indian Express

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER