EğlenceManşetler

Netflix’in abone sayısı 10 yıl sonra ilk kez azaldı

netflix türkiye

Netflix abone sayısı COVID-19 pandemisi patlak verdiğinde büyük bir hızla artmıştı. Ancak pandeminin zayıflaması ve artık insanların dışarıdaki hayatlarına dönmesiyle birlikte Netflix için işler tersine dönmüşe benziyor. Şirket, 2022’nin ilk çeyreğinde 200 bin abone kaybettiğini açıkladı.

Geçtiğimiz yıl her çeyrek milyonlarca abone kazanan Netflix için 200 bin abone kaybetmek keskin bir değişim olarak tanımlanabilir. Ancak bu durum Netflix yöneticilerini pek şaşırtmamışa benziyor. Şirketten yapılan açıklamada, pandemi döneminde altta yatan bazı sorunların gölgelendiği belirtildi.

Disney+ ve Amazon Prime Video gibi servislerle olan rekabetin de kızıştığına dikkat çeken Netflix, bir süredir daha hızlı büyüme hedefinin altını çiziyor. Şirket, kendi kontrolünde olmayan teknolojik faktörlerin de pek çok ülkede büyümeyi baltaladığını belirtti. Söz konusu faktörler arasında akıllı TV sahipliği ve veri fiyatları da sayılıyor. Hesap paylaşımının fazlalığı da Netflix’in altını çizdiği bir diğer faktör oldu. 222 milyondan fazla hanenin abonelik için para ödediği belirtilirken, 100 milyondan fazla hanede de hesap paylaşımı yapıldığı ifade edildi.

Rusya’daki faaliyetlerin durdurulması Netflix’in abone kaybının ana sebepleri arasında yer alıyor. Normal şartlar altında 2022’nin ilk çeyreğinde 500 bin yeni abone kazanacak olan şirket, Rusya’daki 700 bin abonenin sistemden çıkarılmasıyla 200 bin abone kaybetti. Yine de, Netflix büyümenin tüm bölgelerde “yumuşak” olduğunu belirtti.

Netflix gidişatı değiştirmek için hazırladığı reçeteyle ilgili bilgiler de paylaştı. İçeriklerinin kalitesini artıracağını açıklayan şirket, hesap paylaşımından da para kazanmayı amaçlıyor. Büyümenin daha hızlı olduğu ABD dışındaki pazarlara özel içeriklerin artırılması da Netflix’in planları arasında yer alıyor.

Bunlara rağmen, Netflix abone sayısı artışı konusunda hedeflediği hıza kısa vadede ulaşamayı beklemiyor. Şirket devam eden ikinci çeyrekte 1.5 milyon yeni abone kazanmayı veya maksimum 2 milyon abone kaybetmeyi öngörüyor. Bu öngörü, Netflix’in abone sayısını artırma konusunda mobil oyunlara veya eklenen yeni özelliklere bel bağlamadığını gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER