Teknoloji

NASA Mars helikopteriyle iki yeni rekor kırdı

nasa mars ingenuity helikopteri

NASA, Ingenuity adını taşıyan Mars helikopteriyle iki yeni uçuş rekoruna imza attı. Yapılan açıklamada, Ingenuity’nin Mars üstündeki 25. uçuşunu gerçekleştirdiğini ve bu uçuşun en fazla mesafe katedilen uçuş olduğu belirtildi. Ingenuity daha önce en fazla 631.8 metre uçabilmişti. Son uçuşta bu mesafe 708.4 metreye çıktı.

Ingenuity’nin rekorları bununla sınırlı kalmadı. Helikopter saatte 19.7 kilometre hıza ulaşarak kendi rekorunu kırdı. Ingenuity maksimum hız rekorunu yaklaşık 2 kilometre geliştirmiş oldu. Ingenuity’nin iki rekoru birden kırdığı uçuş 8 Nisan’da gerçekleştirildi.

Ingenuity geçtiğimiz yılın nisan ayında tarih kitaplarına girmişti. İlk kez bir hava aracı başka bir gezegen üzerinde kontrollü bir uçuş gerçekleştirmişti. Drone benzeri bir araç olan Ingenuity, Perseverance uzay aracıyla kızıl gezegene gönderilmişti.

25. uçuşu Ingenuity’yi bir sonraki hedefine biraz daha yaklaştırdı. Uzay helikopterinin bir sonraki durağı, Jezero Krateri içindeki bir delta olacak. Bu deltada geçmişteki mikrobik yaşamın izlerinin bulunabileceği belirtiliyor. NASA, Perseverance’ı da taş ve toprak örneklerini toplaması için bölgeye yönlendiriyor.

NASA, Mars helikopterinden öngörülerinin üstünde bir verim elde etmişe benziyor. Bunun gelecekte başka görevlere de benzer araçlar yerleştirme konusunda kuruma cesaret verebileceği belirtildi.

İLGİLİ HABERLER