Bilim

NASA’nın Mars helikopteri Ingenuity, geleceğin uçuşları için yol açıyor

nasa mars ingenuity

NASA’nın Mars helikopteri Ingenuity, başlangıçta planlanan beş uçuştan çok daha uzun süre hizmet vererek, herkesin umutlarını aşan bir başarıya imza attı. Küçük helikopter, son olarak 66. uçuşunu gerçekleştirdi ve zorlu Mars kışını da başarıyla atlattı. Bu başarısının ardından NASA, gelecek Mars görevleri için daha fazla helikopter kullanma olasılığını araştırıyor. Ajansın Jet İtki Laboratuvarı (JPL), yeni Mars helikopteri donanımının testlerine dair bir bakış açısı sundu.

Mars’ta bir helikopter uçurmanın en büyük zorluklarından biri, Dünya’nın yoğunluğunun sadece yüzde 1’i olan son derece ince atmosfer. Bu, bir helikopterin havada kalabilmek için büyük miktarda hava deplase etmesi gerektiği anlamına geliyor, bu da çok hızlı dönen büyük pervaneler gerektiriyor. JPL mühendisleri, ses hızına yakın bir hızda dönebilen yeni bir rotor tasarımı üzerinde deneyler yapıyor. Bu rotorlar, Mars benzeri soğuk ve düşük basınç koşullarını yeniden yaratabilen bir simülatör alanında test ediliyor.

Ingenuity’nin proje müdürü ve Mars Numune Kurtarma Helikopterleri müdürü Teddy Tzanetos, “Gelecek nesil Mars helikopteri testlerimiz gerçekten iki dünyanın en iyisini içeriyor.” dedi. “Dünya’da, yeni uçak bileşenlerini test ederken umabileceğiniz tüm enstrümantasyon ve ellerinizin altında olacak her şeye sahipsiniz. Mars’ta ise, Dünya’da asla gerçekten yeniden yaratamayacağınız gerçek dış dünya koşullarına sahipsiniz.”

Yeni Mars Helikopteri Pervanelerinin Testi

Pervane bıçakları karbon fiberden yapılmış ve Ingenuity’de kullanılandan daha uzun. Yeni tasarım, onları daha güçlü yaparak daha büyük bir helikopteri destekleyebilir. Bu pervaneleri daha hızlı döndürmek daha fazla hava hareketi sağlasa da, helikopterin devrilmesine neden olabilecek türbülans yaratabilir. Bu nedenle mühendisler, hem Dünya’daki yeni testlerde hem de Mars’taki Ingenuity için rotor hızlarını artırırken dikkatli olmuşlar.

Tyler Del Sesto, JPL’de Numune Kurtarma Helikopteri yardımcı test direktörü, “Pervanelerimizi dakikada 3.500 devire kadar çıkardık, bu da Ingenuity bıçaklarının gittiğinden dakikada 750 devir daha hızlı.” dedi. “Bu daha verimli bıçaklar artık sadece hipotetik bir egzersiz değil. Uçmaya hazırlar.”

Bu yeni verilerle mühendisler, Ingenuity’nin halefi üzerinde çalışmaya başlayabilir, ancak herhangi bir yeni tasarımın Kızıl Gezegene gönderilmeden önce çok daha fazla test gerektirecektir.

Travis Brown, JPL’de Ingenuity’nin baş mühendisi, “Rotorcraft’ın Mars’ta nasıl davrandığına dair hava-mekanik modellerimizi ince ayarlamak için veriler son derece yararlı olacak.” dedi. “Dünya’da, bu tür testler genellikle ilk birkaç uçuşta yapılır. Ama biz orada uçmuyoruz. En yakın tamir dükkanından bu kadar uzakta çalışırken biraz daha dikkatli olmalısınız, çünkü ikinci bir şansınız olmaz.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER