Teknoloji

NASA Ay’a astronot götürmek için Blue Origin ve SpaceX ile çalışacak

nasa

NASA kısa süre önce Artemis adını verdiği Ay keşif programının detaylarını açıklamıştı. Uzay keşif programı çerçevesinde Ay’a astronotları götürecek aracın tasarımıyla ilgili bilgilerin paylaşılması da fazla zaman almadı. Aralarında SpaceX ve Blue Origin’in de olduğu 11 özel şirketle işbirliği yapan Amerikan uzay dairesi, astronotları uzaya taşıyacak aracın hazırlanması için çalışmalar yürütecek ve prototipler geliştirecek.

Yapılan çalışmalar, Yeni Uzay Keşfi Teknolojileri Ortaklık Programı adıyla yürütülüyor. Bu programa katılan şirketlere toplamda 45.5 milyon dolarlık ödeme yapacak. Program ilk etapta altı ay boyunca devam edecek.

Daire, bu yeni girişim ile astronotları Ay’ın yörüngesindeki Gateway isimli üsten Ay’ın alt yörüngesine indirecek aracın hazırlanmasını hedefliyor. Aynı araçta astronotları tekrar üsse götürebilecek bir donanımın da bulunması da hedefler arasında yer alıyor. NASA bu aracın yeniden yakıt ikmali yapılabilir ve yeniden kullanılabilir olmasını da amaçlıyor.

NASA’nın iş ortaklarından bazıları programda belirlenen hedeflerin tümü için çalışacak. Bazı iş ortakları ise sadece bir-iki konu üstüne odaklanacak. Örneğin, SpaceX sadece iniş teknolojisi üzerine yoğunlaşacak. Blue Origin ise hem iniş teknolojisi hem de transfer aracı üzerine çalışacak. Blue Origin bu transfer aracının bir prototipini de hazırlayacak.

NASA kısa süre önce 10.7 milyar dolarlık 2020 bütçesinin üstüne 1.6 milyar dolar daha eklenmesini istemişti. Bu paranın 2024 itibarıyla Ay’a ilk kadın astronotun ve başka bir erkek astronotun gönderilmesi için yapılan çalışmalarda kullanılacağı belirtilmişti. Artemis adını taşıyan bu keşif projesi kapsamında Amerikan astronotlarının 5 yıl içinde Ay’ın güney kutbuna gönderilmesi ve 2028 itibarıyla da Ay’da bir yerleşim merkezinin oluşturulması hedefleniyor.

İLGİLİ HABERLER