Teknoloji

Microsoft, yenilikçi özelliklerle dolu Windows 11 güncellemesini yayımladı

windows 11 copilot

Microsoft, geçen hafta haber verdiği gibi, Windows 11 için bir dizi yenilik içeren büyük güncelleme yayımladı. Bu güncelleme ile Windows Copilot’a erişim, Paint, Ekran Alıntısı ve Taslak ve Fotoğraflar uygulamalarında yapay zeka (AI) destekli yenilikler, RGB aydınlatma desteği, modernleşmiş Dosya Gezgini ve daha pek çok özellik sunuluyor.

Bu güncelleme içerisinde Windows Copilot, yeni ve dikkat çekici özellik olarak karşımıza çıkıyor. Copilot özelliği, Bing Sohbet özelliğini Windows 11 masaüstüne taşıyor. Copilot, Windows 11’de bir yan çubuk olarak görünür ve PC’nin ayarlarını kontrol etmek, uygulamaları başlatmak veya sadece soruları yanıtlamak üzere tasarlanmış. Microsoft, bu özelliği Windows’un pek çok bölümüne entegre etmeye de çaba gösteriyor.

Ek olarak Microsoft Paint, Snipping Tool ve Windows 11’in Photos uygulamasına AI destekli özellikler ekleniyor. Paint uygulaması Photoshop benzeri özellikler alacak ve şeffaflık ve katman desteği sunacak.

Microsoft, Paint uygulamasına yakında yeni bir AI resim oluşturucu ekleyecek. Bu özelliğe “Paint Cocreator” adı verilmiş ve bir metin istemi girerek, bir stil seçerek ve eşsiz bir görüntü oluşturarak yaratıcılığınızı serbest bırakmanızı sağlar.

Ekran Alıntısı ve Taslak’ın AI yükseltmeleri ise metin çıkarımı ve redaksiyon şeklinde karşımıza çıkar. Artık Ekran Alıntısı ve Taslak’ta bir görüntüden metin kopyalayabilecek ve bunu diğer uygulamalarda paylaşabileceksiniz.

Windows 11 Fotoğraflar uygulaması da bu güncelleme ile arka plan bulanıklığı seçeneği sunarak AI ve imaj odaklılığını sürdürüyor.

windows 11 ekran alıntısı ve taslak

Microsoft, ayrıca bu güncellemeyle geliştirilmiş bir Windows Yedekleme uygulamasını ekliyor. Yeni bir cihaza geçmek istediğinizde PC’nizi yedeklemenize, mevcut ayarlarınızı buluta yedekleme sayesinde yeni bir PC’ye otomatik olarak uygulamanıza olanak sağlıyor.

Microsoft, güncellenmiş Dosya Gezgini tasarımıyla Windows 11’in genel tasarımıyla daha iyi uyum sağlamasına yardımcı oluyor. Modernleştirilmiş ev arayüzü, büyük dosya küçük resimleri ve en son kullanılan dosyaları ve favori olanları gösterebilen bir dönen arayüz içeriyor.

windows 11 dosya gezgini

Microsoft, Windows 11 için yerleşik RGB aydınlatma kontrolleri sunan bir özellik eklemekte: Dinamik Aydınlatma. RGB aydınlatma sahip olan cihazların Windows tarafından kontrol edilebilmesi amaçlanıyor.

windows 11 dinamik aydınlatma

Öte yandan Microsoft, geliştiricilere yönelik olarak Windows 365 Cloud PC’lere entegrasyon ve Dev Home erişimi sunmak gibi eklemeler yaptı.

Henüz tam içeriği bilinmese de, 2023’ün dördüncü çeyreğinde yayımlanacak başka bir Windows 11 güncellemesi olduğu belirtilmiştir. Bu yeni güncellemeyi hemen almak isterseniz, Ayarlar > Windows Update bölümüne gidip “En son güncellemeleri olabildiğince erken al” seçeneğini aktif hale getirebilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER