Teknoloji

Microsoft Xbox, Surface ve bulut servisleri sayesinde gelirlerini artırmayı sürdürüyor

microsoft copilot ai

Microsoft, 2021 mali yılının ilk çeyreğine ait finans raporunu yayınladı. Yazılım devi bu dönemi 37.2 milyar dolar gelir ve 13.9 milyar dolar net kâr ile tamamladı. Bu dönemde şirketin gelirleri yüzde 12, kârı ise yüzde 30 oranında arttı. Pandemi nedeniyle uzaktan çalışılması pek çok şirketin gelirlerini olumsuz yönde etkilerken; Microsoft Surface, Xbox ve servisler sayesinde gelirlerini artırıyor. İnsanların uzaktan çalışması, sıklıkla telekonferans yapması ve daha fazla oyun oynaması Microsoft’a yarıyor.

Pandemi kaynaklı değişikliklerin Microsoft’un bilançolarındaki etkisinin en bariz şekilde görüldüğü alan bulut servisleri oluyor. Hem ticari hem de bireysel Office gelirleri artarken, Office 365 Ticari gelirlerinde de yüzde 21’lik bir artış kaydedildi. Sunucu ürünleri ve bulut servisleri gelirleri yüzde 22 oranında yükselirken, uzaktan çalışmayla bağlantılı olarak Azure gelirleri de yüzde 48 oranında arttı.

Microsoft 365 Bireysel planının abone sayısı da çeyreğin sonu itibarıyla 45.3 milyona yükseldi. Yıllık bazda kaydedilen yüzde 27’lik artışta Microsoft’un Microsoft 365 ve Teams üzerine odaklanması etkili olmuş gibi görünüyor.

Microsoft’un büyümesinde tek rol bulut ve Office’e ait değil. Geride kalan çeyrekte Surface’ın gelirleri de yüzde 37 oranında artışla 1.5 milyar dolara çıktı. Bu dönemde yeni bir Surface cihazının tanıtılmaması, kaydedilen artışı biraz daha anlamlı kılıyor. Yeni Surface Laptop Go ve yenilenmiş Surface Pro X, ekim ayının başlarında gözler önüne çıkmıştı. Bu ürünlerin etkisi bir sonraki finans raporunda görülebilecek.

Oyun tarafında ise Xbox içerik ve servis gelirleri bir önceki yıla kıyasla yüzde 30 oranında arttı. Bu dönemde pek çok kullanıcı Microsoft’un xCloud ve Game Pass gibi servislerine yönelirken, şirketin oyun servislerine yönelik talep de arttı. Xbox Game Pass aboneliklerindeki artışa dikkat çeken şirket, hem birinci hem de üçüncü taraf oyunların gelir artışına katkı sağladığını belirtti.

Microsoft Xbox Series X ve S satışları konusunda iddialı

Microsoft Xbox Series X ve S’e yönelik talep konusunda bir hayli iddialı görünüyor. Şirketin finans şefi Amy Hood da yeni nesil konsolların büyük ilgi görmesini beklediklerini dile getirdi. Hood, bu alanda yüzde 40’lık bir artış öngördüklerini ifade etti.

Dünya genelinde uzaktan çalışmanın başladığı karantina döneminde Windows kullanımında da artış kaydedilmişti. Ancak bu artış, Windows OEM gelirlerini yukarıya çekmedi. Windows OEM gelirleri yüzde 5 oranında azalırken, Microsoft bu durumu azalan ticari talebe bağladı.

Ticari tarafta PC’lere olan talep azalsa da, bireysel kullanıcı tarafında yaşanan talep artışı Microsoft’un gelirlerini yüzde 31 oranında yukarıya çekti. Microsoft CEO’su Satya Nadella da bu süreçte PC’lerin insan hayatındaki öneminin arttığını dile getirdi.

Bu dönemde LinkedIn’den elde edilen gelirler de yüzde 16 oranında artışla 722 milyon dolara çıktı.

Microsoft Xbox, Surface ve bulut gelirleriyle 2021 mali yılının ilk çeyreğine güçlü bir başlangıç yapmış gibi görünüyor. Hem yeni Xbox’ların çıkacak olması hem de uzaktan çalışma döneminin devam etmesi, Microsoft’a bu çizgiyi korumakta yardımcı olacak gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER